Política

procés sobiranista

Iceta situa la llei de transitorietat “fora del sistema solar i de la galàxia”

El socialista reclama al Govern “màxima transparència” i que respecti el Parlament

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha qualificat de “nyap jurídic impropi d'una societat desenvolupada” l'esborrany del projecte de llei de transitorietat jurídica que publica aquest dilluns 'El País' i ha respost a JxSí que no és que estigui desfasat sinó “fora de la realitat, del planeta, del sistema solar i de la galàxia”. En la roda de premsa posterior a la reunió de l'executiva, Iceta ha expressat que no només li preocupa la “insolvència jurídica” del document sinó el fet que expressa una “deliberada manca de voluntat de diàleg”. Per això, ha reclamat al Govern “màxima transparència”, que deixi de treballar a les “fosques” i que presenti tots els documents què està utilitzant, al temps que es retorni al Parlament la “centralitat” política i institucional.

Iceta s'ha referit així a la informació que publica 'El País' segons la qual la llei de transitorietat jurídica preveu una declaració d'independència immediata en cas que l'Estat impedeixi el referèndum. El socialista ha explicat que han mirat “amb atenció” el projecte i han tractat la qüestió a l'executiva d'aquet dilluns i han arribat a la conclusió que “el paper ho aguanta tot però la raó no”.

El primer secretari s'ha mostrat “fart” dels anuncis que es produeixen fora de la seu parlamentària i dels acords “a porta tancada” i projectes de llei “que s'elaboren a les fosques tancats en despatxos” per tal que després els grups parlamentaris independentistes el “blanquegin”. Per això, ha reclamat que es proporcionin al Parlament tots els documents que s'estan utilitzant o que s'han fet servir per aquest projecte per saber “fins a quin punt es confirmen o desmenteixen les barbaritats tecnicojurídiques que hi ha a l'esborrany”. “No es pot pretendre la construcció d'un nou país a les fosques i amb els pitjors assessorament jurídics”, ha afirmat.

Iceta ha expressat que vol conèixer “a on es pretén portar” el país i les seves institucions i ha reivindicat que la millor manera de fer-ho és al Parlament, “respectant tots els ciutadans” ja que ha asseverat que “qui menysprea el Parlament està menyspreant els ciutadans”. En aquest sentit, s'ha referit a les veus de JxSí que apunten que es tracta d'un document desfasat i els ha dit que la millor manera de desmentir la informació o demostrar que està desfasada és explicant tot el que s'està fent.

El socialista ha reiterat que el projecte fet públic aquest dilluns “no passaria l'examen de primer de dret” i per això ha dit que no es poden admetre a tràmit coses que són “manifestament il•legals”. De fet, ha plantejat que si el projecte no es presenta públicament al Parlament és perquè potser alguns dels seus “perpetradors s'han posat les mans al cap i no s'atreveixen” a portar-ho a la llum pública. “Alguns volen fer coses sobre les que ells mateixos tenen dubtes i s'avergonyeixen de mostrar-les clarament”, ha apuntat.

Iceta ha constatat que si es manté la voluntat de celebrar un referèndum “il•legal” al setembre convindria que tots els passos que es volen donar fossin coneguts ja.

Critica la via de la conferència i no del debat

Iceta ha constatat que el que demostraria el projecte de llei de transitorietat jurídica és que el Govern aposta pel “trencament” i no pel diàleg, el mateix que ha dit que demostra la conferència que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, oferirà aquest dilluns a Madrid. El primer secretari ha negat que d'una “col·lecció de conferències” pugui sortir un projecte polític o una solució per a l'encaix de Catalunya a l'Estat espanyol. “El futur de Catalunya no es pot ventilar amb un seguit de conferències unidireccionals sinó amb un diàleg bidireccional i multilateral”, ha reclamat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona