Política

Els sindicats insten Macron a alentir la reforma laboral

El president francès exposa a les centrals i a la patronal els seus plans per flexibilitzar el mercat de treball

El govern centrista té previst adoptar les noves mesures per decret i en els pròxims mesos

El president francès, Emmanuel Macron, va obrir ahir la roda de contactes amb els sindicats i la patronal per explicar-los la reforma laboral que té previst adoptar per decret durant els pròxims mesos. Tal com ja va anunciar durant la campanya electoral, Macron aposta per limitar les indemnitzacions per acomiadament i facilitar les negociacions dins de l'empresa en temes com ara salaris, jornada laboral o les condicions laborals. Amb aquestes mesures, el president espera que els empresaris perdin la por de contractar i es pugui reduir, així, l'atur en un país on la taxa de desocupació voreja el 10% de la població activa. Aquestes mesures seran adoptades a l'estiu per decret i Macron confia que la nova Assemblée Nationale, on aspira a tenir una majoria a les eleccions del mes vinent, les ratifiqui.

Al matí, Macron va rebre els líders dels tres principals sindicats –CFDT, CGT i Força Obrera– i, més tard, el responsable de la principal organització patronal (Medef), Pierre Gattaz. Les dues parts van reiterar les seves visions oposades a la sortida de les respectives reunions amb el president. “La reforma del mercat de treball és la principal qüestió que hi ha plantejada avui a França. Fem-la amb total transparència, de forma concertada, però ràpidament”, va declarar Gattaz.

A l'altre extrem, els sindicats temen que una reforma accelerada deixi de banda el diàleg social. “Una reforma apressada de la legislació laboral seria contraproduent”, va advertir Laurent Berger, secretari general de la CFDT, que va trobar el president “decidit a posar en pràctica el que ja havia anunciat”, però alhora “receptiu”.

També Philippe Martinez, el seu homòleg de la CGT, un sindicat que defensa posicions sovint més radicals, va criticar el “mètode” dels decrets però va fer notar, després de la cita amb Macron, que el calendari sembla menys accelerat del que havia imaginat. La reunió ha estat “una presa de contacte, no l'inici de cap negociació”, hi va afegir. Pel dirigent de Força Obrera, Jean-Claude Mailly, “en principi, hi ha marge de maniobra”.

Tot i que els detalls de la reforma laboral no han estat precisats, els sindicats temen que hi hagi regressions de drets. Durant les reunions d'ahir, no es va parlar ni de contingut ni de calendari de les reformes, una qüestió que serà abordada pel primer ministre, Édouard Philippe, i la titular de Treball.

Per Macron, és important adoptar ràpidament aquestes mesures de reforma laboral, que considera claus del seu mandat i que ja van ser esbossades pel seu antecessor, François Hollande, al cost d'una altíssima impopularitat i massives manifestacions al carrer.

LA FRASE

Fem una reforma amb transparència i de forma concertada, però fem-la ràpidament
Pierre Gattaz
PRESIDENT DE LA PATRONAL (MEDEF)

París intenta atraure Wall Street

redacció

Aprofitant l'elecció d'Emmanuel Macron, París intenta seduir Wall Street, en plena reflexió sobre les conseqüències del Brexit. Tradicionalment, la gran banca i els fons d'inversió nord-americans han utilitzat la City de Londres com a cap de pont europeu. Però, després de la decisió del Regne Unit d'abandonar la UE, aquestes firmes es preparen per traslladar part dels seus empleats i de les seves operacions. Per mirar de recuperar una part d'aquestes activitats, Macron va fer arribar ahir un missatge a Wall Street per mitjà de l'exgovernador del Banc de França Christian Noyer. “França està preparada per mantenir i accentuar les seves reformes i per acollir les empreses financeres internacionals que vosaltres representeu”, va dir Noyer. La invitació la va adreçar a algunes desenes de banquers, gestors d'actius i responsables de fons d'inversió reunits en un hotel de Nova York.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona