Política

municipal

Un horitzó d’una dècada per modelar una nova Barcelona

El bipartit municipal entén que ha fixat les bases per a un canvi de fons i es vindica com el més estable de l’Estat

El PDeCAT distribueix 50.000 pamflets anti-Colau i avui demanarà que el ple censuri la seva acció de govern

ERC va obrir la tanda la setmana passada i, des de llavors, les diferents forces polítiques presents a l’Ajuntament de Barcelona –excepció feta de la CUP i del regidor no adscrit de Demòcrates, Gerard Ardanuy– han anat desfilant per fer el seu balanç ara que s’ha completat la primera meitat del mandat d’Ada Colau . Ahir, la tanda la va tancar el govern, que va vindicar haver posat en aquests dos anys les bases per a un canvi de model de ciutat en profunditat i a mitjà termini. L’aposta de l’executiu integrat per BComú i el PSC és de llarg recorregut, va dir l’alcalde en funcions, Gerardo Pisarello. “No pensem en el 2019 [quan hi tornarà a haver eleccions], sinó en el 2030”.

“Hi havia qui deia: quan arribi aquesta gent, hi haurà un caos, la ciutat s’enfonsarà”, va recordar Pisarello i, si atenem als resums ultracrítics que han desgranat successivament Esquerra, el PP, el PDeCAT i Cs, n’hi ha que pensen que és això el que ha passat. Però el balanç de Pisarello, òbviament, està als antípodes dels de l’oposició. “Dos anys després, tenim bons indicadors econòmics i la ciutat posicionada per entomar els reptes de futur”, va vindicar el segon de Colau.

L’executiu va esgrimir un seguiment quantitatiu elaborat pels tècnics municipals del grau de compliment de les mesures previstes en el seu pla d’actuació per al conjunt del mandat, que segons el gerent municipal, Jordi Martí, ha estat fins ara del 47%. Més enllà de la xifra, el govern entén que ha aconseguit fer front a la situació d’emergència social generada per la crisi amb una inversió rècord en polítiques socials –que ha crescut un 50%– i també “canviar l’agenda política”, posant la lluita contra les desigualtats i el dret a l’habitatge en el centre del debat públic. És el punt de partida per entomar un seguit de fites que al llarg de la pròxima dècada haurien de consolidar un nou model de ciutat, que inclou una economia més diversificada, verda i digital; una mobilitat més sostenible i una “transició energètica” cap a un model basat en les renovables. “Estem establint les bases d’un gran canvi que és raonable, assenyat i que s’estan plantejant les grans ciutats del món”, va insistir Pisarello. Al seu costat, el cap de files municipal del PSC, Jaume Collboni, exhibia una entesa entre els socis sense fissures i vindicava el de Barcelona com “el govern més estable del país”, perquè ni l’executiu català ni l’espanyol, va al·legar, poden garantir a hores d’ara que arribaran al 2019.

Crida a l’oposició

Pisarello va reconèixer que les coses no sempre es veuen igual un cop dins l’Ajuntament, cosa que, juntament amb la situació de minoria del bipartit, ha obligat sovint a modular el relat, molt més vehement, amb què BComú va assolir l’alcaldia. Governar “implica prendre 10 decisions al dia de les quals potser sis són correctes i quatre equivocades”, va admetre, i també la feblesa d’un govern que va començar sent d’11 regidors (sobre 41), molts dels quals sense experiència institucional, i que, per tant, a més del mandat de canvi, en va haver d’assumir un altre “de capacitat de pacte per arribar a acords”. L’executiu prefereix destacar els assolits, com ara l’entesa amb ERC per aprovar el Peuat o amb el PDeCAT i C’s pel pla d’habitatge, que no pas les derrotes polítiques que li ha fet encaixar l’oposició, a la quals els dos tinents d’alcalde van llançar un missatge: en els grans temes, van advertir, cal entesa i, en tot cas, alternatives, més que no pas bloqueig. “El que no podem fer és amb un horitzó de dos anys comportar-nos com si estiguéssim en un moment electoral”, va dir Pisarello.

El dard estava dissenyat a mida del PDeCAT, que ha venut el seu propi balanç com l’inici d’una llarga cursa per recuperar l’alcaldia –per a la qual encara no té candidat. Ahir mateix, els exconvergents difonien 50.000 exemplars d’un pamflet de vuit pàgines titulat El run run! –en referència a la rumba electoral de BComú– i que, simulant l’estètica de la premsa sensacionalista, carrega sense treva contra Colau i el seu equip. I avui demanaran que el ple municipal censuri l’acció política del govern, cosa que pot comportar una altra derrota d’aquelles que l’executiu prefereix minimitzar.

LA XIFRA

47%
és el percentatge
de compliment del full de rut a del mandat en termes quantitatius, segons el govern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona