Política

operació diàleg

Méndez de Vigo replica a Puigdemont que el seu govern ja s’ha mogut

El portaveu del govern espanyol acusa el president de la Generalitat d’atemptar contra l’Estat de dret i vulnerar la convivència

Està convençut que el PSOE donarà suport al seu govern contra el referèndum

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha replicat aquest divendres des de La Moncloa les manifestacions que el president de la Generalitat va fer a les jornades del Cercle d’Economia a Sitges, on va assegurar que la resposta de Rajoy no ajuda a superar el conflicte i va demanar al president espanyol que faci propostes a la societat catalana. Méndez de Vigo ha assegurat que el seu govern “ja s’ha mogut” perquè “hem dit al president Puigdemont on estem disposats a dialogar amb llum i taquígrafs”. En aquest sentit ha insistit en la petició perquè Puigdemont plantegi les seves propostes a les Corts espanyoles, “on estan presents tots els representants de la sobirania popular”, i ha apuntat que aquesta invitació “contrasta amb la Llei de transitorietat, que estava en un calaix, que ningú coneixia i que era una amenaça en cas que no es donés compliment al que volia el senyor Puigdemont”. En la línia de les manifestacions dels membres del govern espanyol aquesta última setmana, ha acusat el president de la Generalitat de pretendre “atemptar contra l’Estat de dret” i promoure actuacions per “vulnerar la convivència”.

El portaveu del govern espanyol també ha recordat que el seu govern “respecta la llei i l’ordre constitucional” que diu que la sobirania “resideix al poble espanyol i es fonamenta en la indissoluble unitat de la nació espanyola”.

Per tant, segons Méndez de Vigo, “el que planteja el senyor Puigdemont” de fer un referèndum “sí o sí” és “un atemptat contra l’article 1 i l’article 2” de la Constitució i només es pot abordar si es modifica la Carta Magna des dels “procediments establerts a la pròpia Constitució”.

En aquest marc ha destacat que “a Espanya, a diferència d’altres països que tenen una distribució territorial de les competències, les competències estaven en un estat centralitzat i van ser distribuïdes territorialment a través de la Constitució i dels estatuts d’autonomia”.

“Per tant això que hem sentit de la Llei de la transitorietat, el que va és contra l’Estatut d’Autonomia que van votar tots els catalans”, ha dit abans de reiterar que es pot “parlar”, però “no des de la unilateralitat i les imposicions”.

Acusa Puigdemont de “vulnerar la convivència”

El portaveu del govern espanyol s’ha sumat també a les crítiques del seu executiu a l’actuació del president de la Generalitat i ha assegurat que a més de promoure un “atemptat contra l’Estat de dret” impulsa actuacions “per vulnerar la convivència” a Catalunya.

També ha apuntat que encara que el Parlament de Catalunya habiliti la segona meitat del mes d’agost per impulsar el procés, el Congrés dels Diputats no té perquè fer el mateix perquè “la diputació permanent pot convocar immediatament” un ple per donar resposta.

Convençut que el PSOE donarà suport al seu govern contra el referèndum

En tot cas s’ha mostrat convençut que malgrat l’aposta del secretari general del PSOE, PEdro Sánchez, per la ‘plurinacionalitat’ els socialistes espanyols es mantindran al costat del govern espanyol en el rebuig al referèndum. “El PSOE està en la defensa de la unitat d’Espanya i la sobirania nacional, i mai he vist ni llegit cap declaració en sentit contrari”, ha dit.

Celebra les paraules del president del Cercle d’Economia

Les manifestacions del president del Cercle d’Economia, Juan José Bruguera, davant de Puigdemont a la reunió de Sitges han agradat a La Moncloa. Méndez de Vigo ha assegurat que són unes declaracions “molt importants” i ha recordat que a més dels empresaris, altres col·lectius han criticat els plans de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi al final de la campanya basca

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona