Política

Junqueras: “És impossible que quedem fora de la UE”

El vicepresident presumeix de la gestió econòmica i llança un missatge de tranquil·litat davant dels empresaris del Cercle respecte al procés

Avisa que el govern no renunciarà a fer votar la gent

El vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, va arribar ahir a la XXXIII Reunió del Cercle d’Economia a Sitges amb la clara intenció de mostrar als empresaris congregats a l’hotel Melià de la localitat costera que el procés independentista i la celebració del referèndum no suposen cap perill per a l’estabilitat econòmica de Catalunya ni per al seu encaix dins de la Unió Europea.

Junqueras va voler tranquil·litzar els empresaris per la possibilitat que una Catalunya independent quedi fora de la Unió: “Cap mecanisme legal preveu la sortida d’un membre a menys que ho demani”, i aquesta, hi va afegir, és una situació que mai es produirà: “Nosaltres som europeistes, i ho repetiré totes les vegades que calgui, no tenim cap intenció de demanar allò que no volem. És impossible.”

El vicepresident va argumentar amb una pluja de dades macroeconòmiques que Catalunya està en el bon camí i que el context polític no està afeblint la capacitat de l’economia catalana per liderar la recuperació. Fins i tot va indicar que probablement el govern revisarà a l’alça la previsió de creixement del PIB per aquest 2017, que està en el 2,7%. En tot cas Junqueras va avançar que fins i tot complint la previsió el PIB català acabarà l’any en els 233.000 milions d’euros contra els 200.000 euros “en què estàvem estancats fa cinc anys”. Junqueras també va rebutjar que el procés generi deslocalitzacions i va contraposar aquest discurs amb el rècord històric de captació d’inversió estrangera.

Però Junqueras no només va voler presumir de la situació de l’economia catalana, sinó que va llançar un missatge clar respecte de la contribució catalana a la millora del sanejament dels comptes públics afirmant que Catalunya és responsable del 85% de tot el dèficit reduït pel conjunt de les administracions de l’Estat entre el 2015 i el 2016.

Junqueras va afirmar en aquest punt que la gestió de la Generalitat és molt responsable: “La responsabilitat no ens fa por, ens agrada tant que la volem assumir tota.” Era també un missatge de nou de tranquil·litat a uns empresaris que dijous van rebre amb més que fredor el president català, Carles Puigdemont.

El titular d’Economia va voler destacar la intenció de diàleg per sobre de tot amb el govern espanyol, tot i que va lamentar que aquesta comunicació no sempre genera els seus fruits i va explicar a tall d’exemple que el govern català va demanar fa un any i mig convertir deute a curt termini en deute a llarg termini, per a la qual cosa necessita la conformitat de l’Estat, i que encara no ha rebut resposta: “Els bancs hi estan d’acord i el ministre d’Economia, Luis de Guindos, també ho va veure bé però encara no ens n’han dit res.”

Junqueras també va deixar molt clar que, en vista de la posició del govern estatal de no negociar un referèndum, la Generalitat no farà cap pas enrere: “És impossible que renunciem al nostre compromís amb la democràcia”, va indicar Junqueras amb contundència davant d’una audiència poc procliu a una solució no pactada. Però el vicepresident va insistir: “Volem dialogar, i la millor manera de dialogar és fent que tothom parli i això en democràcia es fa votant.”

LES FRASES

Cap mecanisme legal preveu la sortida de la UE d’un membre a menys que aquest ho demani, i nosaltres no ho volem
La millor manera de dialogar és fent que tothom parli i això en democràcia es fa votant
Oriol Junqueras
vicepresident econòmic de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA