Política

Procés sobiranista

Acció i compromís

Més de cent càrrecs de les entitats sobiranistes es reuneixen d’urgència per valorar el no de Rajoy i decidir noves actuacions

La data i la pregunta, en el centre de la reunió

El govern de Rajoy manté el to amenaçador

La negativa “agressiva i ràpida” de Mariano Rajoy ha desencadenat la resposta de les entitats sobiranistes, que aquest matí es reuneixen de manera extraordinària per valorar la resposta de l’executiu espanyol i preparar “el nou moment polític” que s’aproxima amb la concreció de noves actuacions. Un escenari polític que gira a l’entorn de la promesa de Puigdemont, sintetitzada en un “o referèndum o referèndum”, i que els pròxims dies haurà de concretar després de l’enèsim tancament de porta de Rajoy.

De moment, però, les entitats ja s’han avançat i és per aquest motiu que l’ANC, Òmnium i l’AMI van convocar ahir mateix aquesta trobada del tot excepcional. De fet, és la primera vegada que les tres associacions reuneixen els seus càrrecs per consensuar el calendari d’actuacions. A la trobada, és previst que hi assisteixin uns 150 càrrecs d’arreu del territori.

I, damunt la taula de debat i aprovació, ben segur que hi haurà la petició de reclamar a l’executiu català que fixi data i pregunta, una exigència que fins ara només ha sol·licitat, en va, la CUP. Caldrà veure, però, en cas que s’aprovi, com es fa aquesta petició i quines altres propostes sorgeixen en el debat per portar a terme els pròxims dies. Una altra possibilitat és que es decideixi un calendari de mobilitzacions per donar suport a la convocatòria d’un referèndum. Sigui com sigui, fins avui no se sabrà quina serà la resposta concreta que aquestes entitats volen donar al no de Rajoy i quin serà el nivell d’exigència cap a l’executiu català. Avui encara tothom recorda la frase de l’expresidenta de l’ANC i actual presidenta del Parlament, Carme Forcadell, quan va exigir al llavors president de la Generalitat, Artur Mas, que posés les urnes.

Les entitats ja fa mesos que treballen en l’organització d’una campanya a favor del sí en el referèndum i, igual que la CUP, totes les parts implicades, tant socials com polítiques, esperen que es doni a conèixer la data i la pregunta per donar el tret de sortida a les activitats. Les entitats ja disposen del disseny de la campanya, però falta negociar i acordar els actes conjunts en què podrien participar la societat civil i els partits polítics que estan a favor de la independència. La reunió començarà avui a les deu del matí i es podria allargar fins al migdia.

Rajoy, en alerta

Atent i en alerta. Així està el govern de Mariano Rajoy, en espera de qualsevol pas que faci l’executiu de Carles Puigdemont en els propers mesos per poder convocar i celebrar el referèndum. Tant és així, que el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ja va explicar ahir que l’equip de Rajoy estarà actiu a l’estiu i pendent durant tot el mes d’agost del que faci l’executiu català per impulsar la llei de transitorietat jurídica. I, si cal actuar, el dirigent popular va recordar que, “en qualsevol moment”, es podria celebrar una sessió parlamentària al Congrés, ja que la Diputació Permanent, òrgan que substitueix el ple durant l’estiu, la podria convocar.

Amb les espatlles protegides, el govern de Rajoy va continuar ahir llançant acusacions contra els plans de Puigdemont de celebrar un referèndum. A la carta, s’hi van afegir les declaracions del portaveu. En les formes, Méndez de Vigo va ser més suau en comparació dels seus companys de govern, que aquesta mateixa setmana denunciaven “un cop d’estat” per part de Puigdemont si posava les urnes. Méndez de Vigo va parlar d’“atemptat greu” “contra l’estat de dret” i “contra els articles 1 i 2 de la Constitució, que parlen de la unitat d’Espanya i de la sobirania nacional”, va rematar el portaveu. Articles que, d’altra banda, Méndez de Vigo va obrir la porta a modificar sempre que es portin a terme segons els mecanismes legals establerts en la Constitució i “no unilateralment”.

Resignar-se és rendir-se

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va utilitzar ahir l’exemple de “tenacitat” dels empresaris catalans per defensar que “posar-se límits és resignar-se, que és la primera baula de la rendició”. Així ho va expressar en la inauguració de la fàbrica Liquats Vegetals.

La decisió xoca amb la proposta del govern espanyol –repetida ahir després del Consell de Ministres–, que continua invariable i limitada a la invitació que s’ha fet a Puigdemont perquè demani al Congrés la celebració d’un referèndum, amb el benentès que, un cop la petició sigui sotmesa a votació, serà ràpidament descartada per la majoria de diputats al Congrés. Puigdemont ja ha advertit que no anirà a la cambra espanyola si no és per negociar els termes de l’acord. Méndez de Vigo reiterava, però, que es tracta d’una “oferta que Puigdemont no hauria de menysprear”, va reblar i, en resposta a les declaracions de l’empresariat català que demanen a l’executiu espanyol una oferta a la societat catalana, va defensar que Rajoy ja s’ha “mogut” i que està disposat a debatre “amb llums i taquígrafs” al Congrés.

És il·legal i un atemptat contra la unitat d’Espanya i la sobirania nacional
Íñigo Méndez de Vigo
portaveu del govern de rajoy
Com més i millor treballi el govern, més es dissiparan tots els dubtes
Carme Forcadell
presidenta del parlament
Posar-se límits és resignar-se, que és la primera baula de la rendició
Carles Puigdemont
president de la generalitat
El govern busca culpables i victimisme, perquè no vol el referèndum, sinó la independència
Inés Arrimadas
cap de l’oposició (C’S)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona