Política

Procés sobiranista

Puidemont convoca una cimera de partits favorables al referèndum

La consellera de Governació anuncia que la reunió es farà dilluns a la tarda per valorar el cop de porta de Rajoy a un referèndum pactat

Munté veu raonable que en un termini d’“una o dues setmanes” s’anunciï la data i la pregunta

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat per aquest dilluns a la tarda totes les “organitzacions i formacions polítiques amb representació parlamentària” favorables al referèndum en una cimera a la Generalitat.

Així ho ha anunciat en una entrevista a Rac 1 la consellera de la Presidència, Neus Munté, després del cop de porta del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a una via negociada i l’endemà que les entitats sobiranistes hagin al govern que fixi ja la data i la pregunta del referèndum d’independència.

Munté ha reconegut que la reclamació de les entitats “és el que pertoca” després “dels últims esdeveniments i la negativa contundent de Mariano Rajoy” a l’oferta de negociació per part de la Generalitat.

La portaveu s’ha mostrat “convençuda” que un cop constatada la “incapacitat” del govern espanyol d’afrontar la qüestió des d’una “perspectiva política” ara cal fer “passos endavant i prendre decisions que no es poden demorar” ni “dilatar”.

És per això que li sembla “un termini raonable parlar d’una o dues setmanes” per fixar la data i la pregunta del referèndum.

En aquest context, el president de la Generalitat “convocarà demà les formacions polítiques favorables al referèndum per valorar aquests esdeveniments, escoltar-les i avançar en la presa de decisions conjuntes”.

A la cimera hi són convocats “ERC, el PDeCAT, Demòcrates de Catalunya, la CUP, Avancem, MES i totes les organitzacions aglutinades al voltant del grup Sí Que Es Pot, com ICV, Catalunya en Comú, Podem i EUiA”.

En referència a l’espai polític que representa l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, Munté ha assenyalat que “hi està cridat a participar”, de la mateixa manera que participen en les reunions del Pacte Nacional pel Referèndum.

La portaveu no ha precisat si en la reunió d’aquest dilluns es posarà a debat la data i la pregunta, però sí que ha dit que servirà per “compartir els darreres esdeveniments” i consensuar una posició comuna sobre les respostes que ha donat el govern espanyol en els últims dies. Així, es podrà “escoltar” els posicionaments de cadascuna de les formacions convocades i “altres elements que cal tenir en compte per a la data i la pregunta” del referèndum”, una qüestió, ha reconegut, que és “ben probable” que es “parli” a la reunió.

Respecte de quina creu que serà la reacció del govern espanyol a tots aquests moviments, Munté ha dit: “No sé què farà l’Estat, però sí que sé què farà el govern: mantenir la seva fermesa en la celebració del referèndum”, ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA