Política

La policia reconstrueix el pla del suïcida de Manchester

Les autoritats difonen imatges de l’atacant hores abans d’immolar-se, dilluns a la sortida del concert a l’Arena

Més de 30.000 participants en diverses curses populars

Manchester va voler, ahir, demostrar el retorn a la normalitat amb la celebració de diverses curses populars tot i el cop dur de l’atemptat de dilluns passat al Manchester Arena, que va deixar 22 morts i una setantena de ferits, mentre la policia va reconstruir les activitats prèvies del suïcida en un pas més de la investigació.

La sortida de la marató era a la cruïlla dels carrers Oxford i Portland, on hi havia un marcador que indicava els temps de les carreres. Hi va haver una mitja marató a primera hora i després, curses de 10 quilòmetres per a tots els públics, des de nens de 7 a 9 anys i de 10 a 12, a dones i persones en cadira de rodes. En total, hi van participar 30.000 persones. Els corredors van recórrer tot el centre de la ciutat. Era la seva manera d’expressar que no tenien por al terror. Les mesures de seguretat eren extraordinàries. Pràcticament a cada cantonada, per tot el recorregut, hi havia policia armada. L’increment de la presència policial es va començar a apreciar divendres a la nit, al començament d’aquest cap de setmana de tres dies que hi ha al Regne Unit.

Les curses populars es van celebrar només sis dies després del bàrbar atemptat que va esgarrifar els habitants de Manchester, que segueixen anant al memorial floral en record de les víctimes instal·lat a la plaça de Santa Anna. Fins i tot de nit i de matinada hi ha gent, mirant les flors, llegint els missatges, reflexionant. Dissabte a la nit, un grup de noies que eren de comiat de soltera, en passar per la zona del memorial, es van aturar i es van quedar durant uns minuts sense parlar, amb el cap baix, en una mostra de respecte.

Sis dies després de l’atemptat, la policia pràcticament ha resolt el puzle de la xarxa a què pertanyia Salman Abedi. “Hem reconstruït com l’autor de l’atemptat va fabricar la bomba —va explicar, ahir, el comissari en cap, Ian Hopkins—, com va aconseguir el finançament [a través d’un crèdit universitari, ja que Abedi estudiava empresarials a la universitat de Salford, als afores de Manchester], quins llocs va freqüentar i quins van ser els seus còmplices.” En total, hi ha 1.500 línies d’investigació obertes. Estan escorcollant 14 pisos i hi ha 11 sospitosos sota custòdia, entre ells el seu germà Ismail i el seu cosí Abdalla Forjani, que treballava com a barber.

La investigació, però, encara no està tancada del tot. Els queden per reconstruir alguns moments del dia de l’atemptat. Per això, la policia va publicar, ahir, la foto del suïcida, en què apareix vestit amb texans, armilla, gorra de beisbol i sabates esportives. Demana a la gent qualsevol informació d’ell aquell dia. La casa de Salman Abedi era al barri de Fellowfield, però va llogar un pis a través d’Airbnb al centre de Manchester, molt a prop de l’Arena. L’últim tram del recorregut el va fer caminant i va esperar que acabés el concert per esmunyir-s’hi amb la motxilla.

Segueix el caos a Heathrow

Més d’una tercera part dels vols de British Airways des de Heathrow i 36 del 143 vols previstos de Gatwick van ser cancel·lats ahir, en el segon dia de caos per la caiguda del sistema informàtic de la companyia britànica, que va obligar a suspendre tots els vols de l’aerolínia previstos per dissabte des de Heathrow i Gatwick, els dos més transitats del Regne Unit. Es van veure afectats vols a cent països. La companyia no va poder cobrir les necessitats dels viatgers afectats i molta gent va haver de dormir a terra a l’aeroport.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona