Política

Puigdemont convoca els partits pro referèndum

El president pretén decidir conjuntament què cal fer després del no de Rajoy

Els comuns rebutgen assistir a la trobada perquè volen que es reuneixi el Pacte Nacional pel Referèndum

Fachin sí que assistirà a la reunió de partits d’aquesta tarda

Cimera de partits per acordar com cal actuar després del no de Mariano Rajoy al referèndum pactat. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va convocar ahir les formacions sobiranistes a una trobada al Palau de la Generalitat a les cinc de la tarda: ERC, el PDeCAT, Demòcrates de Catalunya, Avancem, MES, CSQP, Podem i Catalunya en Comú. CSQP i Catalunya en Comú, però, van assegurar que no hi assistiran. Consideren que també s’ha de comptar amb les entitats a l’hora de decidir i que l’espai per fer-ho és el Pacte Nacional pel Referèndum. “No voldríem que els ritmes de les majories s’cabessin imposant sobre aquell espai que és de país”, va defensar el coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech. Sí que hi assistirà, tanmateix, el secretari general de Podem a Catalunya, Albano-Dante Fachin.

El propòsit de Puigdemont és analitzar conjuntament els passos a seguir després del rebuig epistolar del president espanyol a negociar els termes i les condicions del referèndum. Però els comuns es van molestar per les formes de la convocatòria i el format. Domènech es va quedar “perplex” d’haver-se assabentat de la reunió per unes declaracions de la consellera de la Presidència, Neus Munté, a RAC1, on el coordinador general de la confluència d’esquerres també va parlar posteriorment. Fonts de l’executiu asseguren que en aquell moment ja havien intentat contactar telefònicament amb Domènech, però sense èxit. “Una reunió amb presses, per demà mateix, i a més a més sense haver convocat les entitats del Pacte Nacional, no em sembla el millor camí per aconseguir un referèndum efectiu”, va declarar el coordinador general dels comuns. Per part de l’executiu, a la reunió també assistiran el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, i la consellera de la Presidència, Neus Munté, que posteriorment va parlar per telèfon amb Domènech.

“Necessitem tota la intel·ligència col·lectiva i un debat de país que aplegui al 80% en el marc del Pacte Nacional pel Referèndum”, va piular Domènech. El president del grup parlamentari de CSQP, Lluís Rabell, també va fer servir les xarxes socials per insistir en el missatge: “Si el president vol fer les coses bé, ha de convocar el Pacte Nacional pel Referèndum. No serveix una iniciativa que exclogui les entitats socials.” Fonts del govern assenyalen, però, que una de les decisions que poden prendre els partits i el govern en la reunió de demà podria ser precisament la convocatòria del Pacte Nacional pel Referèndum. Després d’aquest procés de decisió conjunta, el govern preveu anunciar la data i la pregunta del referèndum. Quants dies trigarà? Munté va indicar que “una o dues setmanes és un termini raonable.” Les entitats sobiranistes van instar l’executiu dissabte a fer-ho i la CUP fa mesos que ho exigeix al govern.

“Com que ens convé continuar sent molts i volem continuar representant aquesta majoria tan diversa, en aquestes properes hores, dies i setmanes el que convé és que parlem, que posem tots els elements damunt la taula”, va assenyalar Munté. Fachin va confirmar la seva assistència a la reunió. Podem Catalunya, que no s’ha integrat a la confluència d’esquerres que lidera Domènech, però sí que forma part del grup parlamentari de CSQP, també ha iniciat un procés de debat intern que s’acabarà el 9 de juny per decidir quina posició adopten sobre el referèndum unilateral. Catalunya en Comú ho farà al juliol. La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va demanar a Domènech que rectifiqui i vagi a la reunió.

C’s i el PSC van coincidir a carregar contra la voluntat del govern d’organitzar igualment el referèndum. El president de C’s, Albert Rivera, va demanar a Puigdemont que convoqui eleccions perquè puguin donar una “puntada de peu democràtica al procés”. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va insistir que “encaparrar-se” en el referèndum “unilateral i il·legal” és “anar contra les roques”.

LES FRASES

Les decisions no es poden demorar; em sembla raonable parlar d’una o dues setmanes
Neus Munté
consellera de la presidència
No voldríem que els ritmes de les majories s’cabessin imposant sobre aquell espai que és de país
Xavier Domènech
COORDINADOR GENERAL DE CATALUNYA EN COMÚ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid