Política

Els partits, d’acord que es torni a convocar el Pacte Nacional pel Referèndum

Amb l’aval de tots, Podem posarà la petició damunt la taula en una reunió de l’executiva divendres

Pressió als comuns perquè abracin la via unilateral

Sense pressa però sense pausa, i tot i que no és potestat directa de cap dels reunits ahir, el pas següent després de la cimera serà amb tota seguretat la convocatòria d’una nova reunió del Pacte Nacional pel Referèndum (PNR), la petició dels comuns que ahir va exterioritzar el representant de Podem, Albano-Dante Fachin. “Hem posat damunt la taula la necessitat que continuï fent la seva feina; no en podem prescindir”, constatava a la sortida. I, com que tant el govern com la resta de partits ho van veure en principi de bon ull, ell mateix es va oferir a plantejar-ho en la reunió que ja tenia prevista divendres amb la comissió executiva del PNR.

Fachin defensava la seva presència ahir per la necessitat d’aprofitar un espai de diàleg més, on s’ha d’estar “amb naturalitat”, tot i que lamentava que ahir no es donés “cap informació nova rellevant” de com es pensa organitzar el referèndum perquè sigui vinculant i efectiu, tal com reclamen. En tot cas, Podem, que coincidia a criticar l’actitud tancada del govern de l’Estat, reiterava que una convocatòria unilateral “no és el seu escenari”, i per això valorava que ningú ahir deixés d’allargar la mà per seguir buscant el referèndum pactat, una via que confia que continuarà defensant el PNR.

La resta de grups van avalar la convocatòria del PNR com una manera de preservar la transversalitat, tant de les entitats i els agents socials com sobretot dels partits, i de no tancar la porta del tot a la via negociada. “S’acosten mesos de dificultats i hem d’anar molt junts; cal trobar espais de consens”, resumia la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que al matí havia fet una crida directa als comuns a triar entre estar en el cantó “de la democràcia per empènyer el canvi o dels immobilistes que ho volen aturar tot”. Les apel·lacions als absents també van arribar des del PDeCAT, que, en paraules de la coordinadora, Marta Pascal, “no es cansarà de convidar-los”, i de la diputada de la CUP Anna Gabriel, que reclamava que “cap espai defensor de la democràcia faci el joc” al govern del PP, tot i que ahir potser no hi fossin “fruit de la mala convocatòria o la precipitació”. Això sí, els comuns no es van estalviar les crítiques de la portaveu Neus Munté per haver-se “autoexclòs” de la reunió, amb excuses que el govern “no entén”.

MES s’afegia a les crides als comuns i a la necessitat de convocar el PNR, i Demòcrates acceptava mantenir oberta la via del diàleg sempre que no condicioni més la fixació de la data i la pregunta, i reclamava la creació d’un òrgan per coordinar els treballs pel referèndum entre govern i partits en què participi la comunitat internacional.

El PP i C’s es mofen de la cimera

El portaveu de C’s, Carlos Carrizosa, va veure la cimera com un intent de “mantenir artificialment l’engany del procés”, i va dir que s’ha ajornat la concreció de la data i la pregunta per “inventar-se coses perquè no baixi el suflé”. El líder del PP català, Xavier Garcia Albiol, la qualificava de mera “reunió d’amiguets”, i augurava que les “putadetes” entre les forces sobiranistes aniran a més. Això sí, deia que Puigdemont ha estat “hàbil” perquè, en el moment en què fixi la data i la pregunta, el marge se li reduirà “a la mínima expressió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona