Política

Procés sobiranista

Govern i diputats blinden l’anunci del referèndum

Els membres de l’executiu i els diputats de JxSí i la CUP reforçaran demà Puigdemont i Junqueras en l’acte d’anunci de la data i la pregunta al Palau de la Generalitat

La querella contra Borràs, sense registrar al TSJC

Solemnitat i màxima unitat. El govern, els membres de la mesa del Parlament de JxSí i els diputats de la coalició independentista i de la CUP blindaran demà al matí l’anunci de la data i la pregunta del referèndum al Palau de la Generalitat. L’escenificació, que serà el pas decisiu cap a l’organització de la consulta unilateral, pretén cuirassar la convocatòria oral de la consulta davant de la més que probable actuació de la fiscalia i de la reacció del govern espanyol, que no es farà esperar tenint en compte que a aquella mateixa hora es reuneix el Consell de Ministres. Les dates més probables per al referèndum són l’1 i el 8 d’octubre, i la pregunta, que serà clara i binària, pot incloure la paraula “república”, tot i que des del PDeCAT també es defensa que hi figuri “estat.” Puigdemont ha mantingut contactes discrets amb les forces polítiques i agents socials abans de formalitzar el pas cap a la segona part de l’expressió “o referèndum o referèndum”.

Govern extraordinari

El ritual de l’esperat anunci començarà amb una reunió extraordinària del consell executiu a dos quarts de deu del matí. Després, a les deu, els membres de la mesa i els diputats independentistes acompanyaran Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i la resta de membres del govern per solemnitzar l’anunci des del Pati dels Tarongers. La fotografia, salvant les distàncies, recordarà la que ja es van fer els membres de l’executiu i els alts càrrecs abans de signar el document de compromís amb el referèndum. Tot seguit, Puigdemont i Junqueras faran una roda de premsa des de la galeria gòtica.

La posada en escena serà, també, el missatge. La fotografia de la majoria independentista al Palau pretén transmetre una imatge de crida col·legiada a les urnes i d’assumpció transversal de les responsabilitats que se’n derivin, i que podrien incloure fins i tot penes de presó si s’obren processos judicials a partir dels moviments de la fiscalia. Diumenge, les entitats independentistes pretenen exhibir el suport social a la votació amb un acte multitudinari a Montjuïc.

Querella en ‘stand by’

La querella presentada per la fiscalia contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, i el secretari general del departament, Francesc Esteve, per l’acord marc de preselecció d’empreses proveïdores d’urnes, reposa, de moment, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Segons fonts judicials, la querella encara no ha estat registrada i és per això que Borràs i Esteve no han estat notificats. És a dir, està a l’espera; el tribunal no n’ha designat cap ponent i el temps no corre per a la causa judicial que s’obri. De fet, l’anunci de demà podria afegir-se a la querella si la fiscalia ho considera convenient.

Mentrestant, el govern continuava el tràmit administratiu per a la futura de compra d’urnes. La mesa de contractació es va tornar a reunir ahir per avaluar les ofertes econòmiques fetes per les dues empreses que han aspirat al procés d’homologació per poder tenir, a partir d’ara, l’encàrrec formal de la fabricació de 8.000 urnes transparents. Com la setmana passada, l’executiu va evitar implicar-hi funcionaris perquè siguin els alts càrrecs els que entomin les eventuals conseqüències judicials. A la mesa, hi van ser Esteve; el secretari d’Habitatge, Carles Sala; la secretària d’Administració i Funció Pública, Meritxell Masó, i el secretari d’Administracions Locals, Joaquim Ferrer, a banda de l’interventor i l’assessoria jurídica. Plastic Express SA va presentar una oferta de 20,47 euros més IVA, i la UTE Espai World SL y Suministros Integrales Futbida SL, de 19 euros més IVA.

Segons fonts de Governació, un cop es verifiqui tota la informació es procedirà a l’homologació definitiva de les dues empreses. Posteriorment, l’encàrrec de les urnes es farà a l’empresa que faci l’oferta més barata, tenint en compte que no poden superar els preus a què s’han compromès.

Les entitats i la pregunta

El govern va voler esperar a la reunió del Pacte Nacional pel Referèndum de dimarts per formalitzar l’anunci. Després que la plataforma s’hagi inhibit del debat, i que no es posicioni ni a favor ni en contra del referèndum unilateral, els comuns han d’acabar de posicionar-se sobre la convocatòria, tot i que ja han avançat que el més important no serà la unilateralitat sinó les garanties que ofereixi. L’ANC, Òmnium i l’AMI, en canvi, s’han mobilitzat per visualitzar el suport social a l’organització del referèndum després del no formal del president espanyol, Mariano Rajoy, a negociar-ne els termes i les condicions. En la presentació de l’acte de diumenge, les entitats van demostrar que no estan preocupades pels detalls de l’anunci. El president de l’Assemblea, Jordi Sánchez, va deixar clar que el debat sobre les hipòtesis de data i pregunta no els farà perdre el temps perquè, segons ell, preguntar per la independència o per l’estat propi suposa el mateix i “un estat nou al segle XXI només pot tenir forma de república”. L’únic que demanen és que la pregunta sigui clara, “no interpretable per un adjectiu o adverbi”, binària i vinculant. Respecte a les condicions i garanties de la votació, el líder de l’ANC admet que, com més aviat es coneguin, millor.

Per la seva banda, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, defensa que el govern català “ha de garantir tots els espais de participació dels partidaris del sí i del no” però no ha de prendre partit per cap de les dues opcions. De manera que va suggerir que si ho volen fer els membres del govern, que ho facin participant en actes dels seus partits. Una de les grans incògnites de la convocatòria serà precisament qui farà campanya pel no en cas que els partits constitucionalistes facin una crida a l’abstenció. La mobilització assegurada és la de l’independentisme. Els partits i les entitats plantegen fer una campanya unitària per al sí referèndum, tot i que mentrestant les formacions ja han engegat les pròpies.

LA DATA

9.06.17
Puigdemont,
Junqueras i la resta de membres del govern i els diputats de JxSí anunciaran la data i la pregunta.

LA XIFRA

20,47
euros més IVA
és el preu màxim per urna que han ofert les empreses en procés d’homologació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Alemanya

Augmenta la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La Junta Electoral avisa que els acampats no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA
índia

L’oposició índia celebra com un triomf la llibertat sota fiança d’un líder detingut

barcelona
Guerra a Gaza

Tanquen la seu de l’Unrwa a Jerusalem Est després de dos atacs seguits

Barcelona

La CUP defensa fer fora “les forces d’ocupació” de Sant Climent Sescebes

SANT CLIMENT SESCEBES
Nacions Unides

Una aclaparadora majoria de l’Assemblea General demana la integració plena de Palestina a l’ONU

Barcelona
GIRONA

Veray demana el vot als indecisos per evitar una govern independentista

GIRONA