Política

Procés sobiranista

Les entitats sobiranistes al Govern: “Les urnes no es negocien, sigueu forts”

Pep Guardiola posa veu a la lectura del manifest de l’ANC, l’AMI i Òmnium Cultural, en l’acte festiu a Montjuïc: “Els catalans som víctimes d’un Estat que ha posat en marxa una persecució política impròpia d’una democràcia del segle XXI”

Sota el lema de Referèndum és Democràcia, 40.000 persones donen suport al Govern català i la convocatòria de l’1 d’octubre

Jordi Sànchez: “L’1 d’octubre serem milers de persones fent cua, els del sí i els del no”

“Fins a divuit vegades els ho hem demanat, i no ens queda una altra opció possible... L’única resposta possible és votar. Votarem. Votarem encara que l’Estat espanyol no ho vulgui.” Són paraules de Pep Guardiola, que ha llegit el manifest de les entitats convocants a la festa reivindicativa pel dret a decidir d’aquest migdia a Montjuïc. L’Assemblea Nacional Catalana, l’Associació de Municipis per la Independència i Òmnium Cultural han convocat i milers de persones –40.000, segons diverses fonts–, han omplert l’avinguda Maria Cristina, per ser a l’acte sota el lema Referèndum és Democràcia. Entre el públic, Puigdemont, Forcadell, Junqueras, Munté... I un centenar d’alcaldes. Ha llegit Guardiola: “Els catalans som víctimes d’un Estat que ha posat en marxa una persecució política impròpia d’una democràcia del segle XXI.” El manifest ha fet repàs dels atacs lesius a la sanitat, l’educació, les infraestructures de Catalunya... “El govern espanyol ara persegueix el debat polític... És inèdit, insostenible.” Guardiola, amb les paraules del manifest, s’ha adreçat al públic present i absent: “Apel·lem a tots els demòcrates del món a fer-nos costat.”

La festa, conduïda per l’actriu Anna Sahun, ha estat també acompanyada de la música d’ecos reivindicatius: “Jo vinc d’un silenci antic i molt llarg...” de Raimon, interpretada per Gemma Humet i Toni Xuclà. Cesk Freixas amb Venim del nord, venim del sud, de Lluís Llach. Titot, amb Endavant les atxes... I sempre, Els Segadors, a l’inici i a la cloenda de l’acte, i els crits a cor de “Visca Catalunya! lliure!” “Visca la terra! lliure!”, constants.

L’actriu Anna Sahun ho deia, mentre donava pas als parlaments: “No fem un acte reivindicatiu, fem una festa! Hola Catalunya!” El detonant de la trobada: l’oportunitat, l’1 d’octubre, que el poble català hi digui la seva. “El vot no és una concessió de l’Estat. El vot és el poder que exercirem l’1 d’octubre. Catalunya parlarà alt i clar.”

Un vídeo del llarg recorregut, amb les negatives de l’Estat, les manifestacions de la ciutadania, l’acció política i una frase final demolidora: “Això no va d’independència, això va de democràcia.” A base de ser tractats com a “súbdits”, deia Sahun, “han acabat enfortint-nos”. “Fent l’estaquirot com en Rajoy ningú al món ha resolt un conflicte.”

Neus Lloveras, presidenta de l’AMI, ha estat la primera a prendre la paraula. L’AMI acull 800 dels poc més de 900 municipis de Catalunya. “És un dia de celebració. Després d’un llarg procés, el dret a decidir ha iniciat l’últim pas. Sí, votarem. Serà un referèndum amb garanties i vinculant. Com agents locals ens posem a disposició del Govern per a tot allò que necessiti. Obeirem, com sempre, la voluntat dels ciutadans. Un 80% dels ciutadans d’aquest país demanen poder opinar.” Lloveras no ha obviat el que tothom pensa: “Els propers mesos no seran fàcils, però ens en sortirem, perquè la força d’un poble és imparable.”

Tot seguit ha pres la paraula Joan Cuixart, president d’Òmnium Cultural. “Això és irreversible. Això ja no hi ha ningú que ho aturi.” I adreçant-se al Govern ha dit: “No patiu, no defallirem, tots i totes, un sol poble, els del sí i els del no. Ningú ens ha regalat res!”

Jordi Sànchez, president de l’ANC, ha començat recordant la reacció del govern espanyol a l’anunci del dia i la pregunta del referèndum. “Ens deien que estàveu sols... Aquesta és la nostra solitud!”, ha cridat davant dels milers de persones concentrades a Montjuïc. “Som desenes de milers!” I novament dirigit cap a Puigdemont: “No us hem fallat i no us fallarem! Les urnes no es negocien, sigueu forts. El dia 1 d’octubre serem milers de persones fent cua per votar, els del sí i els del no.” “Als polítics els han dit que aquest estiu no marxin lluny, no marxem nosaltres tampoc. Tots preparats per fer costat quan calgui!” I ha rematat: “No hi ha prou presons, no hi ha prou jutges, per a tot un país!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona