Política

procés sobiranista

Puigdemont signarà el decret poc abans de la Diada

El president de la Generalitat convocarà formalment el referèndum a principis de setembre i avala la firma col·legiada

La llei que l’empararà s’aprovarà durant l’última setmana d’agost

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, signarà el decret de convocatòria del referèndum de l’1-O durant la setmana del 4 de setembre, pocs dies abans de la Diada.

D’aquesta manera, la previsible multitudinària mobilització del sisè gran Onze de Setembre des de l’inici del procés, reforçaria massivament al carrer la convocatòria unilateral del referèndum. La setmana anterior, la del 28 d’agost, el Parlament podria aprovar la llei de desconnexió i del referèndum.

Així ho va indicar ahir Puigdemont en una entrevista a RAC1 i ho van precisar fonts del govern a aquest diari. A finals d’agost, per tant, tindrà lloc el gran xoc jurídic amb l’Estat, atès que previsiblement l’executiu espanyol impugnarà la norma al Tribunal Constitucional i quedarà suspesa, però la Generalitat diu que no s’aturarà.

JxSí i la CUP han guardat fins ara amb secretisme la llei de desconnexió. El govern, però, revelarà els continguts de la norma entre finals d’aquest mes i principis de juliol. Impulsarà una campanya per explicar com actuarà l’executiu i els efectes que en tindrà l’aprovació. Les formacions independentistes debaten encara la conveniència d’aprovar primer la llei del referèndum i ajornar la de transitorietat jurídica o aprovar-les totes dues en un sol paquet, amb l’entrada en vigor de la segona condicionada a la victòria del sí en la consulta.

Pel que fa a la signatura del decret de convocatòria, Puigdemont va indicar que veuria positivament que la resta de membres del govern la firmessin també. “Seria un bon senyal de cara a la ciutadania que això no és un projecte de cap persona”, va opinar. Puigdemont va ser taxatiu en ser preguntat sobre les aspiracions polítiques de futur del vicepresident del govern, Oriol Junqueras. “Ell no està aquí per guardar la cadira i les seves possibilitats legítimes de competir en condicions en unes eleccions a la presidència de la Generalitat”, va sentenciar. Després que diverses persones, entre ells alcaldes, li hagin proposat signar igualment la convocatòria, el president de la Generalitat no va descartar que batlles i diputats puguin reforçar el decret amb la seva signatura. A més, Puigdemont adreçarà aquesta setmana una carta a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, perquè li concreti amb quin mecanisme podria anar a explicar l’1-O a la cambra baixa.

LA FRASE

Hi haurà una campanya per explicar tots els continguts i la manera com farem les coses
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT

CCOO i la UGT, en espera

CCOO i la UGT van demanar novament que el referèndum de l’1 d’octubre no comporti riscos per als funcionaris catalans davant un possible xoc de legislació i una eventual inseguretat jurídica. El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, i el seu homòleg de la UGT, Camil Ros, esperen que l’executiu de Carles Puigdemont concreti com pretén fer el referèndum i analitzar aleshores si pot comportar riscos per als treballadors públics o no. “Quan coneguem com es farà l’organització del referèndum ja direm què han de fer els treballadors que rebin ordres per poder fer realitat el referèndum”, va afirmar Pacheco, convençut que els treballadors “no han de resultar afectats per cap conseqüència” a causa de la convocatòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia