Política

procés sobiranista

El PSC insta els seus alcaldes a no col·laborar en l’1-O

Els reclama que exigeixin una petició oficial i per escrit al govern i que facin fer un informe al secretari municipal

El PSC ha demanat als seus càrrecs locals que no participin en el referèndum que ha convocat el govern català l’1-O ni prestin el seu suport polític o la seva col·laboració institucional per poder-lo dur a terme. En un argumentari enviat als seus alcaldes i regidors el partit defensa la inconstitucionalitat de la votació, i els dona instruccions per no infringir la llei espanyola en cas que el govern català els demani cap tipus de col·laboració. En aquest cas, insten els seus càrrecs a exigir de manera “oficial i per escrit”, signada a més pel responsable que correspongui, qualsevol petició que rebin del govern, i els convida, abans de prendre cap decisió, que demanin un “informe escrit i signat pel secretari” del seu ajuntament. En un darrer punt, a més, el PSC reitera a alcaldes i regidors que protegeixin el funcionariat i impedeixin que se’ls exigeixi la col·laboració “amb cap iniciativa que no tingui cobertura legal”. Alcaldes com Àngel Ros, de Lleida, i Antonio Balmon, de Cornellà, ja es van pronunciar en aquesta línia i van anunciar aquesta setmana que no facilitarien que la votació convocada pel govern es faci als seus municipis.

Sota el títol Referèndum?... Quin referèndum? (precisament l’expressió que va fer servir Balmon quan va ser interrogat per això a Catalunya Ràdio), l’argumentari enviat pel PSC ha de servir per “ratificar la posició del partit”, segons fonts internes consultades, que eviten afirmar que es tracti d’un document d’obligat compliment per als seus càrrecs municipals. De fet, no és tan clar que tots li facin cas, atenent si més no que alguns van votar a favor de l’adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum en mocions presentades als seus ajuntaments, com ara a Granollers, Vilanova i la Geltrú, Sant Just Desvern, Palafrugell, Olesa i Vilafant. A més, en altres, com a Girona, Reus, Terrassa, Vic, Sant Cugat, Olot, Igualada, Manlleu i Platja d’Aro, els socialistes es van abstenir.

En el mateix argumentari, el PSC recorda que la llei en què es pretén emparar el referèndum serà “immediatament suspesa” pel TC i que a partir de llavors qualsevol iniciativa per dur-lo a terme serà “nul·la de ple dret”. I denuncia que es vulgui “modificar per majoria absoluta el que es va aprovar per dos terços del Parlament”, en referència a l’Estatut. Així mateix, recorda que la Comissió de Venècia no permet cap referèndum si no s’empara en la Constitució, lamenta “l’absència de diàleg” entre els governs de Catalunya i l’Estat els darrers cinc anys i afirma que la “unilateralitat de la Generalitat” és “del tot incompatible” amb un referèndum acordat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona