Política

AITOR BLANC

REGIDOR DE SOM GRAMENET A L’AJUNTAMENT DE SANTA COLOMA de Gramenet

“Tenim un ajuntament escorat cap a l’espanyolisme”

“El compromís del nostre codi ètic era fer el relleu al cap de dos anys si ens quedàvem a l’oposició”

“Tornaria a cremar una foto del rei, i més veient que el cas ha acabat arxivat”

Avui es fa la festa del traspàs, un acte públic de caire festiu per anunciar que els sis regidors de Som Gramenet que han ocupat escó durant la primera meitat del mandat pleguen i n’entren sis de nous, els següents de la llista electoral.

Per què es fa aquest traspàs?
El compromís inclòs en el codi ètic era que, si ens quedàvem a l’oposició, havíem de fer el relleu al cap de dos anys, de forma gradual. Hem acordat fer-ho en dues tongades entre el juny i el juliol, i al setembre s’acabarà el procés de relleu.
En el seu cas no és el primer cop.
Vaig ser regidor en el mandat anterior amb una altra candidatura, Gent de Gramenet. Era el número dos de la llista, vam treure dos regidors i vam fer el relleu al cap d’un any.
Serà fàcil mantenir la línia si tots els que entren són nous?
Des del primer dia les dotze persones hem treballat en les reunions de grup municipal. Això farà el traspàs més fàcil.
Quina valoració fa del seu pas per l’oposició?
L’1 de juliol tenim l’assemblea general, on presentarem la valoració global, però en l’aspecte personal fem una valoració positiva. Hem pogut conèixer la institució en profunditat i veure el que es cou a l’Ajuntament.
I pel que fa al govern?
Fa tres plens, els grups d’esquerra ens vam aixecar i vam marxar a causa d’un cúmul de situacions de manca de democràcia, de respecte cap a grups de l’oposició i entitats que s’ha anat repetint tot el mandat. La majoria absoluta del PSC governa de forma continuista i fa molta política d’aparador. És un govern molt personalista, ara han creat dos càrrecs de confiança directament d’alcaldia per reforçar la figura de l’alcaldessa. Veiem molta imatge i pocs fets.
Ha servit d’alguna cosa aquella plantada?
Han canviat d’actitud, ara no entren a rebatre moltes de les coses que plantegem. D’alguna manera ens ignoren, volen fer creure que tenen reunions obertes amb els grups però molts cops venen amb les decisions ja preses.
Van renunciar als privilegis de ser el principal grup de l’oposició, un càrrec de confiança més. Ho tornarien a fer?
Estem en contra dels privilegis de la classe política i creiem que tots els grups de l’oposició han de tenir els mateixos recursos.
L’alcaldessa s’ha alineat diverses ocasions amb alcaldesses de grups d’esquerra germans del seu. Com ho valoren?
És part de la seva política de cara a la galeria. Coneixen la imatge del PSC i fan el joc de vendre que estan en la mateixa línia de treball que municipis del canvi com ara Badalona o Barcelona. Intenten vendre que no és una qüestió de partit sinó de projectes personals de Núria Parlon, però en temes com ara el referèndum la reacció és la mateixa que el PP, amb matisos però en la mateixa línia.
L’1 d’octubre hi haurà urnes a Santa Coloma?
D’urnes n’hi haurà com a qualsevol altre municipi. El 9-N va ser un procés participatiu i Núria Parlon hi va estar en contra, però hi va haver urnes.
Quin serà el paper de Som Gramenet?
Vam presentar una moció perquè l’Ajuntament s’adherís al Pacte Nacional pel Referèndum. La nostra aposta pel referèndum és inqüestionable per una qüestió de legitimitat democràtica. Cada regidor del nostre grup pot actuar amb llibertat de consciència a l’hora de votar. Ara estem treballant en la creació d’una assemblea d’electes del Barcelonès nord en defensa del referèndum.
Al ple de Santa Coloma no hi ha representats ni el PDeCAT ni ERC. Com afecta això el debat sobiranista?
Redueix les veus. Tenim un ajuntament molt escorat cap a l’espanyolisme amb C’s, el PP i el PSC, que s’alinea amb ells en aquestes qüestions, i acaben sumant 19 dels 27 regidors.
Això reflecteix la composició ideològica de la ciutat?
Crec que no, perquè hi ha militants i gent propera al PSC que creuen que s’ha de votar i s’han adherit al Pacte Colomenc pel Referèndum. Més enllà del que diguin els polítics en un ple de l’Ajuntament, la gent vol votar.
Durant aquests darrers mesos ha sortit als mitjans per la crema de la foto del rei. Esperava que la causa s’acabés arxivant?
Teníem previst que ens detindrien i estàvem preparats. Ens van investigar a cinc persones i n’érem 300 en l’acte de la crema de fotos. En el moment en què vam decidir no anar a declarar sabíem que ens detindrien. Estàvem molt mentalitzats que aniríem a judici, pensàvem en el pitjor escenari.
Aquest fet ha provocat tensions a Som Gramenet?
La resposta de Som va ser immediata i tothom es va solidaritzar. Sí que hi va haver alguna discrepància externa de Podem, que va fer un comunicat desmarcant-se’n, però internament no hi ha hagut cap mena de qüestionament. De fet, l’actuació no la vaig fer en nom de Som Gramenet.
I ho tornaria a fer?
Sí, tornaria a cremar una foto del rei, i més veient ara que s’ha arxivat la denúncia. El judici no tenia cap mena de base, era un enjudiciament polític en el context de la relació entre Catalunya i Espanya. Està claríssim.
Som Gramenet reeditarà la coalició de forces de cara al proper mandat?
De moment no ens ho plantegem perquè el nostre objectiu és veure què pot passar a la tardor.
Anirà a les llistes?
De fet, no volia ni ser a les llistes de les passades eleccions, però hi va haver un debat obert i una assumpció de responsabilitat col·lectiva. Personalment, no voldria repetir, perquè ja fa dos mandats que soc regidor, tot i que en total hauran estat només tres anys, però penso que cal regenerar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona