Política

municipal

la gestió de l'aigua

La CUP exigeix a Madrenas que actuï contra el gestor d’Agissa

La Candidatura reclama a l’alcaldessa de Girona que s’aparti Xavier Ballell de la direcció de l’empresa mixta

Ho han demanat arran de l’informe d’Hisenda que denuncia presumptes fraus

El grup municipal de la CUP a Girona ha reclamat a l’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, que s’actuï de manera immediata per apartar del càrrec l’actual conseller delegat de l’empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià (Agissa), Xavier Ballell. La formació ho reclama arran de l’informe emès per l’Agència Tributària en què es denuncien diverses actuacions irregulars en l’empresa per desviar beneficis a la part privada, la societat Girona SA, que té un 80% del capital social (l’altre 20% és dels tres consistoris). La portaveu del grup municipal de la CUP, Laia Pèlach, va considerar ahir que l’informe confirma les sospites de la seva formació que Girona SA s’enriquia “de manera il·lícita a costa dels ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià”.

El regidor de la CUP Lluc Salellas va considerar que “és el moment que [Ballell] marxi, si més no fins que el cas arribi a judici”. Els dos regidors han reclamat també a l’alcaldessa que convoqui la taula que ha d’estudiar si és viable municipalitzar el servei d’aigua. Segons Salellas, l’alcaldessa els va dir que volia estudiar l’informe, però que no compartia la petició de la CUP de treure Ballell del càrrec. El govern municipal va descartar fer valoracions sobre la petició de la CUP i sobre l’informe que, asseguren, no han rebut de manera oficial.

Pèlach i Salellas van explicar-ho en el context d’una roda de premsa en la qual va participar també Montserrat Vinyets, advocada de l’acusació popular pel presumpte cas d’apropiació indeguda contra Ballell i seu antecessor, Narcís Piferrer, que s’investiga al jutjat número 2 de Girona. Vinyets va dir que els gestors de Girona SA, segons l’informe d’Hisenda, s’han dedicat a fer “enginyeria comptable i financera” per fer veure que Agissa no és rendible.

La jurista explica que els gestors de l’empresa mixta Agissa són els mateixos que els de l’empresa privada Girona SA, i que han procurat durant la seva gestió més pels beneficis de la part privada que per millorar el servei de la part pública. L’informe atribueix als gestors el repartiment de dividends per valor de més de 700.000 euros anuals dels quals només s’han comptabilitzat com a tals 60.101 euros. La resta es facturaven i Agissa ho comptabilitzava com a despeses (reduint així els beneficis finals de la companyia). D’aquesta manera, segons l’informe, Agissa declarava uns beneficis després d’impostos d’uns 100.000 euros anuals mentre que el benefici real abans d’impostos “des de fa molts anys” és superior al milió d’euros.

Vinyets diu que sorprèn també que sigui l’objecte social de Girona SA la gestió de l’aigua i que dels seus 22 proveïdors només un tingués a veure amb aquesta activitat. La resta són despeses d’hotels, restaurants, joieries i publicitat, entre altres conceptes.

L’informe ha arribat a mans de la CUP “de forma extraoficial”. Els consta que està en mans de la fiscalia i que prové del jutjat del Vendrell on s’investiga el cas del 3%.

A Blanes investiguen Trias i Marigó

Els problemes judicials per als gestors de Girona SA no es limiten a la gestió feta a Agissa. També se’ls investiga per la gestió a Aigües de Blanes, i en aquest cas afecta també representants polítics. L’advocada Montse Vinyets va explicar ahir que el jutge ha cridat a declarar el 27 de juliol als jutjats de Blanes els exalcaldes Josep Trias (CiU) i Josep Marigó (PSC). Hi aniran en qualitat d’investigats per la gestió de l’aigua durant els seus mandats. També hi hauran d’anar l’interventor, Francisco Lucio, i l’exconseller delegat de Girona SA, Narcís Piferrer. Girona SA té un 49% de l’empresa mixta Aigües de Blanes,i el 51% restant està en mans de l’Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans