Política

política catalana

junta de seguretat

“Front comú” a Madrid per convocar la Junta de Seguretat

El PDeCAT negocia una proposta amb ERC, el PSOE i els comuns, que també exigeix més places al cos dels Mossos

El conflicte polític entre Catalunya i Espanya continua afectant un àmbit tan delicat com el policial i ahir va ser el diputat del PDeCAT Carles Campuzano qui va elevar al Congrés dels Diputats la queixa de la Generalitat per la falta de convocatòries de la Junta de Seguretat, així com els obstacles per ampliar la plantilla dels Mossos d’Esquadra en 500 agents més. Amb aquest objectiu, el diputat va anunciar la presentació al Congrés dels Diputats d’una proposició no de llei que recull aquests dos nous fronts oberts amb el govern de Mariano Rajoy després que se sabés que no es convoca els principals cossos de seguretat per la falta de confiança que genera el conflicte polític.

Campuzano ha iniciat contactes amb els també diputats Meritxell Batet (PSOE), Joan Tardà (ERC) i Xavier Domènech (Podem) per donar “una resposta conjunta a les gravíssimes equivocacions” que comet el govern de Rajoy. Segons el diputat, no hi ha res que justifiqui posar “en perill la necessària unitat policial contra el terrorisme”. Per això, ja ha demanat al ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, i al d’Hisenda, Cristóbal Montoro, que actuïn amb lleialtat institucional amb els catalans: “No ens volem instal·lar en cap escenari catastrofista, però la societat no entendria que la irresponsabilitat del govern espanyol en aquests temes posés en risc la seguretat dels catalans.”

A Montoro se li reclama que accepti l’ampliació de la plantilla dels Mossos d’Esquadra, que el conseller Jordi Jané ha fixat en 500 efectius més i que el ministre ha rebaixat fins als 50 per tal de complir amb els criteris d’austeritat imposats per Brussel·les. La proposició no de llei dels quatre grups catalans es debatrà en el ple que començarà demà, dimarts, al Congrés dels Diputats.

Aquesta no serà, però, l’única iniciativa del PDeCAT a la cambra baixa. En aquesta sessió també es vol debatre una moció en què es reclama al govern espanyol diàleg per tal de poder portar a terme un referèndum pactat a Catalunya. El diputat Jordi Xuclà considera que sempre s’és a temps de negociar les propostes polítiques i que, en cap cas, hi haurà renúncies a les aspiracions catalanes a canvi d’altres actuacions com ara la creació d’una comissió per investigar l’operació Catalunya.

Xuclà també es va referir a la proposta del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que la Constitució reculli la plurinacionalitat de l’Estat. Xuclà va demanar a Sánchez un pas més, ja que, si accepta que Catalunya és una nació, “també ha d’acceptar el dret que té tota nació a l’autodeterminació”, va reblar.

LA XIFRA

500
places
de Mossos d’Esquadra vol convocar la conselleria d’Interior, una xifra que el ministre ha rebaixat a 50.

Younes Abouyaaqoub és l’autor material de l’atemptat de Barcelona

Els Mossos difonen una imatge del sospitós i fan una crida a la col·laboració ciutadana

La investigació confirma la relació entre el jove de Vilafranca mort a Sant Just Desvern amb la fugida de l’autor material de l’atropellament

Barcelona
 

Baixen a nou els ferits crítics en l’atemptat de Barcelona

Barcelona
 
L’IMPERI DEL SOL PONENT

La llum de l’Amèrica Llatina

barcelona
 

Rubí acomiada les dues víctimes del municipi

Rubí
 

Els Mossos traslladen a Barcelona el jove detingut a Alcanar

Tortosa
 

Identificat el conductor de l’atemptat de Barcelona

Barcelona
 

“Per què a mi no?”

barcelona
 

Ple català en la reunió avui del pacte antigihadista

barcelona
 

Els germans de Ripoll

barcelona