Política

Podem avala “respectar” el referèndum unilateral

El PP, el PSOE i C’s rebutgen una moció del PDeCAT que reclama que l’Estat accepti l’1-O i l’insta a obrir el diàleg l’endemà

Domènech subratlla que li donen suport tot i no compartir el full de ruta

Podem va escenificar ahir el seu “respecte” a la decisió del president Carles Puigdemont de convocar l’1-O, que és el que demanava la moció del PDeCAT que ahir va defensar el seu coordinador, Jordi Xuclà, al Congrés. El portaveu d’En Comú, Xavier Domènech, però, no amagava els seus recels i, de fet, va deixar clar que el grup que lidera Pablo Iglesias dirà que sí a la iniciativa malgrat no compartir el full de ruta. L’aval dels morats, però, no evitarà avui una derrota de la iniciativa, atès que el PP, el PSOE i Ciutadans ja van avançar el seu rebuig frontal a un text que, a banda de demanar respecte pel referèndum, insta el Congrés a obrir un espai de diàleg l’endemà que els catalans hagin exercit el dret a decidir.

Després de la reunió que dilluns es va celebrar a Barcelona entre Domènech i Puigdemont i Oriol Junqueras per demanar als comuns que s’impliquin en l’1-O –sense que es tanqués cap acord– i l’allunyament mostrat pels d’Iglesias davant una cita que consideren que no es pot qualificar de referèndum perquè no està pactat amb l’Estat, Domènech va indicar ahir que avalen la moció amb el benentès que consideren que la solució per a Catalunya depèn del reconeixement de la plurinacionalitat i el dret a decidir. I, en aquest sentit, i a diferència del PDeCAT, que no va donar suport a la moció de censura per fer fora Mariano Rajoy, van alertar: “Nosaltres no ens abstindrem.”

En espera de saber si Puigdemont podrà acabar explicant-se al Congrés –ahir tampoc no hi va haver resposta de la presidenta, Ana Pastor–, Xuclà va defensar la moció adduint que la decisió de l’1-O és inamovible. “La democràcia és com l’aigua que vol arribar al mar: sempre acaba arribant-hi, i quan no hi arriba són aigües estancades”, emfasitzava el coordinador dels diputats i senadors del PDeCAT.

Per part d’ERC, el portaveu Joan Tardà es va mostrar rotund també en la voluntat de negociar amb l’Estat “fins al darrer minut”, però també en la de mantenir l’1-O. En aquest punt va alertar que només ho podran impedir “per la força” o usant la “violència”. Tardà també va aprofitar per carregar amb duresa contra el PSOE per haver reconegut ara la “nació cultural” qualificant-ho d’un acte de “supremacia vergonyós”: “Deixin d’insultar-nos!” Davant d’això, la socialista Meritxell Batet li va replicar: “Deixin de separar els catalans entre bons i dolents”, mentre clamava contra la fractura social que considera que s’està generant amb el procés. Una tesi que també van mantenir el PP i Ciutadans. Malgrat la previsible derrota, la iniciativa del PDeCAT sumarà els vots d’ERC, Units-Podem, el PNB i Bildu, el conjunt de forces que defensen el dret a decidir.

LA FRASE

Estic convençut que la democràcia s’assentarà a la societat i que la societat s’expressarà
Jordi Xuclà
coordinador del pdecat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista