Política

Iraq

Ofensiva Mossul

La desesperació d’EI

símbol ·

Destrueix la històrica mesquita Al-Nuri, des d’on va proclamar el califat el 2014, en plena ofensiva de l’exèrcit iraquià per recuperar Mossul

El primer ministre de l’Iraq considera la voladura “la declaració de la derrota” d’Estat Islàmic

Una admissió de la derrota. Així és com el primer ministre iraquià, Haider al-Abadi, interpreta la destrucció de la gran mesquita Al-Nuri de Mossul i el seu minaret Al-Hadba a càrrec d’Estat Islàmic (EI). “La detonació d’Al-Hadba i Al-Nuri és una declaració oficial de la seva derrota”, va declarar Al-Abadi, en viatge oficial a Kuwait, a través d’una piulada al seu compte a la xarxa social Twitter, en ser informat de la demolició de l’històric temple i del minaret, situats al barri vell de la ciutat iraquiana. Aquest enclavament era un emblema de la segona ciutat de l’Iraq a mans dels gihadistes des de fa gairebé tres anys. La mesquita i el seu famós minaret inclinat, conegut com Al-Hadba (“geperut” en àrab), de 45 metres d’altura, dataven del segle XII i suposaven un símbol per a EI, ja que des d’aquest enclavament el líder de l’organització gihadista, Abu Bakr al-Baghdadi, s’havia autoproclamat califa el 29 de juny del 2014.

Tres anys després, mesquita i minaret es troben en ruïnes; potser no és la derrota de l’autoproclamat califat com diu el primer ministre iraquià, però sí que podria ser el símbol del retrocés dels gihadistes.

La destrucció d’Al-Nuri i Al-Hadba va tenir lloc dimecres a última hora del vespre, en plena ofensiva de les forces iraquianes per recuperar el control de Mossul i davant la imminent arribada de les tropes del govern de Bagdad al temple. En la seva fugida, els militants d’EI haurien posat explosius al temple i l’haurien fet volar, segons va explicar el portaveu de la comandància d’operacions conjuntes, Yahya Rasul, en declaracions a la televisió kurda iraquiana Rudaw. Els gihadistes, però, en un missatge difós a través de l’agència Amaq, òrgan de propaganda d’EI, van acusar la coalició internacional de la destrucció de la històrica mesquita i el minaret.

Després que dimecres els gihadistes haguessin fet volar la mesquita i el seu minaret, l’Iraq perd un dels seus grans tresors. Apareixen en els bitllets de l’Iraq i la seva pèrdua suposa un fort revés tant per al patrimoni del país com per a la història de l’islam. I la ciutat de Mossul, amb un barri vell format per un entramat de carrerons estrets, perd el seu únic far. Els 45 metres de l’icònic minaret, construït en rajol amb relleus de motius geomètrics, destacava per sobre dels teulats de la ciutat del nord de l’Iraq des del segle XII. Era l’única referència arquitectònica recognoscible en un embull de carrers antics, tot i que molts cops, per la mateixa estretor d’aquests, no es podia veure si no era des dels teulats. La demolició de la mesquita Al-Nuri de Mossul i el seu minaret s’afegeix a la llarga llista de monuments de la ciutat iraquiana convertits en ruïnes en els tres anys de domini d’EI. Van tenir el mateix destí el castell medieval de Bash Tapia, que és a la riba del Tigris i que forma part de l’antiga muralla, el mausoleu del profeta Jonàs i incomptables peces al museu de la ciutat. Tot i la destrucció causada per EI i els bombardejos de la coalició internacional, que han reduït a runa molts habitatges del barri vell, la zona perviu com un mirall de la barreja de cultures i civilitzacions que ha forjat la història de l’Iraq. L’historiador Omar Salah al-Din explica que a les cases, mesquites, esglésies i altres monuments hi ha la petjada del pas del assiris, àrabs, perses, hebreus, turcs i, també, dels anglesos que van ocupar la zona després de la caiguda de l’Imperi Otomà.

3
anys
fa que el líder d’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, va autoproclamar el seu califat des de la gran mesquita de Mossul.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona