Política

Procés sobiranista

100 dies pel sí

El govern revelarà el dispositiu i les garanties del referèndum en un acte el 4 de juliol

Posarà en marxa una web amb informació i un servei d’atenció

JxSí es decanta perquè hi hagi dues lleis

El govern revelarà els detalls del referèndum en un gran acte el 4 de juliol, posarà en marxa una web per resoldre els dubtes de la ciutadania i s’engegarà una campanya explicativa de les garanties i el dispositiu del referèndum en més de 200 ciutats i pobles. Quan falten 100 dies per l’anunciada votació, l’executiu va fer públic ahir que finalment explicarà els detalls de la consulta en un gran acte a Barcelona. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, resoldran les incògnites organitzatives que planen sobre la convocatòria, com ara el cens, la sindicatura o la junta electoral o el dret a vot dels catalans a l’exterior. També hi participaran els diputats que han negociat la redacció de les lleis que donaran cobertura pròpia a la convocatòria. Després, entitats i partits que estan a favor del referèndum faran actes al territori que seran com una rèplica del primer, segons fonts de l’executiu, per exposar tot el dispositiu i aclarir els interrogants que hi planin. La web Garanties.cat inclourà els detalls de la convocatòria, les lleis que l’empararan i un centenar de preguntes i respostes per resoldre dubtes. A més, disposarà d’un servei d’atenció en què un equip de juristes i treballadors públics resoldran les preguntes que els formulin. El propòsit del govern és demostrar que la jornada referendària serà “com qualsevol altra jornada electoral.” És a dir, amb les mateixes garanties. De moment, l’executiu ha aclarit que hi haurà 4.500 agents electorals, formats i seleccionats a partir d’una borsa de voluntaris, per treballar durant la votació. D’altra banda, es necessitaran unes 72.000 persones, aproximadament, per formar les 8.000 meses electorals necessàries, sumant-hi tant el president i els vocals titulars com els suplents.

Dues lleis

Finalment, la regulació del referèndum i el règim de transitorietat jurídica, segons diverses fonts de la negociació, es dividirà en dues lleis. Des del govern asseguren que la base legal servirà per “blindar totes les garanties democràtiques i la seguretat jurídica als implicats en la consulta.” Està en debat, però, el moment d’aprovació de la llei de desconnexió, tenint en compte que des d’ERC són partidaris que s’aprovi abans de l’1-O i, des del PDeCAT, després. En el rerefons de la discussió hi ha les conseqüències judicials que podria tenir l’aprovació de la norma de desconnexió i la conveniència o no de focalitzar el xoc de legitimitats amb l’Estat en el referèndum, tenint en compte que els resultats de la convocatòria serien els que avalarien l’execució posterior de la secessió. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, llançava una altra advertència als dirigents que intentin dur a terme la independència. “Tindran una situació molt greu davant la justícia i els interlocutors del diàleg per part de la Generalitat hauran de ser uns altres perquè hauran quedat políticament invalidats”, va avisar des de Ràdio 4.

Els plans de les forces sobiranistes inclouen que com a mínim la llei del referèndum, en qualsevol cas, sigui aprovada a finals d’agost, ajustant-se al fet que la reforma del reglament del Parlament fixarà l’inici del període de sessions el 15 d’agost. Puigdemont i la resta de membres del govern, probablement de manera col·legiada, signarien el decret de convocatòria la setmana abans de la diada.

La unitària, preparada

L’ANC i Òmnium tenen “molt avançada” i amb el disseny enllestit la campanya unitària pel sí a un estat independent en forma de república, i estan sospesant el millor moment per fer-la pública. Està per concretar, encara, l’encaix que tindrà aquesta campanya liderada per les entitats amb les que ja han emprès les forces polítiques independentistes per començar a mobilitzar els respectius electorats. D’aquesta manera, l’ANC canviarà la campanya que va engegar per Sant Jordi amb el lema El canvi ets tu, i que es visualitza al carrer amb els domassos del sí que hi ha als balcons, i l’aparició de “sí” gegants a diversos llocs del país.

Missatges a electorats

Els partits van engegar campanyes pròpies fa setmanes, en espera de concretar com s’acullen al paraigua que els prestarà la unitària que lideren les entitats. D’entre les forces independentistes només hi faltava la CUP. La formació anticapitalista va presentar ahir la seva, amb el propòsit de convèncer el votant d’esquerres que es troba en la frontera amb els comuns. El lema, Viure vol dir prendre partit, pretén combatre la indefinició de la formació d’Ada Colau i Xavier Domènech respecte al referèndum. El primer a posar-se en el compte enrere pel sí va ser Demòcrates de Catalunya. Després, ERC i el PDeCAT, amb la idea d’integrar-se i col·laborar amb la campanya unitària quan s’engegui. Els republicans se centren en la construcció de la república, mentre els neoconvergents busquen convèncer l’indecís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona