Política

La nova UE dels somiadors

El president del Consell Europeu obre la porta que els britànics es quedin en el marc comunitari

Els líders dels Vint-i-set aposten per mirar cap al futur davant d’una May debilitada

Imagine, nou himne europeu. Després de mesos de reunions pessimistes, debats sobre el desmantellament de la Unió Europea (UE) i pors a l’ascens de l’extrema dreta, ahir la UE en crisi permanent va voler ser, o fer veure, que era la UE dels “somnis”. “Podeu dir que soc un somiador, però no soc l’únic”, assegurava el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que va obrir la porta que el Regne Unit es quedi dins de la UE.

Precisament quan es compleix un any de la dramàtica decisió dels britànics de deixar el club comunitari, Tusk va expressar que entre les prediccions sobre el possible resultat de les negociacions del Brexit hi ha qui apunta, fins i tot, que no s’acabi produint. “Alguns dels meus amics britànics m’han preguntat si es podria revertir el Brexit, si m’imagino un resultat en què el Regne Unit continuï sent part de la UE. Jo els dic que, de fet, la UE es va construir sobre la base de somnis que semblaven impossibles d’assolir”, va afirmar el dirigent d’origen polonès.

Let it be, va afegir-hi el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ironitzant amb els Beatles sobre l’optimisme de Donald Tusk. “Jo mai tinc il·lusions perquè mai vull perdre-les”, va comentar el mandatari d’origen luxemburguès, rebaixant el to del president del Consell. També el primer ministre belga, Charles Michel, semblava que volia amargar la festa a Tusk. “És l’hora de l’acció i la certesa, no dels somnis i la incertesa”, va assegurar, sobre la negocació del Brexit. “No soc cap somiador, i no soc l’únic”, va reiterar Michel, fent mofa del president del Consell. Però el dirigent polonès, tot i admetre ser “realista” i que les negociacions serien “molt difícils”, no va voler renunciar a la idea que els britànics, al final, s’acabin quedant. “Tot i que tinc 60 anys, encara tinc somnis; la política sense somnis seria un malson”, va expressar. I va apel·lar a la caiguda del bloc soviètic com exemple que “els miracles passen”.

Pla poc clar

Després de molts mesos de dilacions, les negociacions del Brexit van començar dilluns, amb un govern britànic més debilitat que mai i amb un pla per a la sortida de la Unió encara menys clar que abans de les eleccions britàniques del 8 de juny. La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, va arribar ahir a Brussel·les amb la voluntat ferma de mantenir unes discussions “constructives” i l’objectiu de protegir els drets dels residents al Regne Unit com una de les prioritats.

Però als Vint-i-set, més confiats que mai després de la victòria d’Emmanuel Macron en les presidencials i en les legislatives de França i després de la patacada electoral dels conservadors a Londres, els problemes d’una May debilitada i el Brexit els semblen cada cop més irrellevants.

L’artífex d’aquesta nova onada d’optimisme a Brussel·les, el flamant nou president francès, Emmanuel Macron, va definir la UE en la seva primera cita europea “no només com una idea, sinó com una ambició”. Però Macron va voler advertir que cal fer l’Europa del futur sense els britànics i que els membres de la Unió no es podien passar “dies i nits” debatent el Brexit. La cancellera alemanya, Angela Merkel, que confia que l’eix francoalemany es rellanci ara que l’Elisi torna a tenir un líder popular, va enviar el mateix missatge, subratllant la importància de treballar pels ciutadans europeus que seguiran en el club.

La nota final de la confiança i l’optimisme dels líders europeus, que tot i l’alegria, tenien a l’agenda del dia temes molts seriosos, com ara el terrorisme i la immigració, la va posar la presidenta lituana, Dalia Grybauskaité, autoproclamada portaveu a Twitter dels Vint-i-set i que és coneguda pel fet de tenir un gran sentit de l’humor. “No hi ha muntanya prou alta”, va piular, citant la famosa cançó de Marvin Gaye. Fa només uns mesos, els líders europeus entraven en aquestes cimeres capcots, com ho feia ahir Theresa May. Potser contagiats per la novetat i la frescor de Macron, ahir en sortien cantant. Ara caldrà veure fins quan.

LES FRASES

Potser soc un somniador, però no soc l’únic
Donald Tusk
president del consell europeu
Jo mai tinc il·lusions perquè no vull perdre-les
Jean-Claude Juncker
president de la comissió europea

Sessió econòmica amb Draghi

L’economia centrarà la sessió d’avui de la cimera, en el marc de la qual intervindrà el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, que informarà entre altres qüestions de la inflació a la zona euro i probablement del tema dels rescats, com ara el grec. S’espera que durant la sessió els líders dels Vint-i-set ratifiquin el compromís de la Unió Europea amb el lliure comerç i contra el proteccionisme. El bloc europeu considera necessari actuar de forma conjunta contra pràctiques comercials injustes i proteccionistes. Probablement, durant la cimera, la cancellera alemanya, Angela Merkel, plantejarà als seus col·legues la creació d’un “govern econòmic” per a la zona euro, obrint així la porta a la creació d’un ministre de Finances de la zona euro i un pressupost comú. Aquesta és una vella reivindicació de la Comissió Europea, però també d’alguns socis europeus com ara França.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA