Política

JULI FERNÀNDEZ

ALCALDE DE SABADELL (ERC)

“Hem abordat l’emergència i la manca de projecte”

“El govern segueix fent la seva feina i tirant endavant projectes més enllà del debat que hi pugui haver”

“El meu compromís és que com a màxim estaré dos mandats a l’Ajuntament”

Encara és un farmacèutic i pare que fa d’alcalde
Juli Fernàndez (1977) assegura que a nivell personal res no ha canviat en aquests dos anys. Reitera que és un farmacèutic i un pare –té dos fills– que fa d’alcalde de la seva ciutat. Es continua movent amb moto i no passa tiquets. Diu que com a alcalde una part de la seva feina és anar als actes que es fan a la ciutat i assegura que s’ha compromès amb la ciutat i amb la seva família. Les camises blanques tampoc l’han abandonat en aquests dos anys, però ara està molt més tranquil davant l’objectiu d’una càmera. Voldria tancar el mandat amb unes dades de vulnerabilitat millors que les del 2015 i amb més confiança de la gent envers el consistori.
Segur que tot el que es necessita no es fa perquè la màgia no existeix; existeixen el treball i la gestió
Hem fet realitat molts projectes que alguns pensaven impensables fa dos anys
Estem compromesos amb el procés i amb el fet que la gent pugui dir-hi la seva

En ple debat sobre relleu a l’alcaldia de Sabadell, el republicà Juli Fernàndez fa balanç dels seus dos anys al capdavant d’un govern primer bipartit (ERC i la Crida per Sabadell) i després quadripartit (amb la suma d’Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell).

Fa un any definia el govern com “sòlid, estable i fort”. Ho manté?
I tant. Estem en la mateixa situació.
No creu que el debat intern i extern obert des de fa setmanes sobre qui ha de ser alcalde l’ha debilitat?
El govern segueix fent la seva feina, treballant cada dia, tirant endavant projectes més enllà del debat que hi pugui haver sobre si hi ha relleu o no a l’alcaldia. El govern és molt més important que qualsevol altra cosa, ens dona la possibilitat de fer polítiques transformadores.
Manté el càrrec a disposició de les quatre forces que van donar suport al govern?
Sí, aquest va ser el meu compromís. Per deixar-ho clar: perquè hi hagi un relleu a l’alcaldia no és que l’alcalde digui “jo plego i decideixo que algú altre ho sigui”, sinó que 14 regidors del govern han de votar algú perquè faci d’alcalde. No depèn de mi, depèn que totes les forces del govern acordin la qüestió. Estic convençut que totes volen que el govern continuï per poder fer polítiques de transformació.
Quina valoració fa dels dos anys com a alcalde?
Molt bona. És un govern que en una situació complicada ha sigut capaç de recuperar la confiança de la ciutat en l’Ajuntament, que estava molt tocada, i ho hem fet amb una manera de treballar honesta i posant el bé comú per sobre de tot. Hem fet realitat molts projectes que alguns pensaven impensables fa dos anys.
Què destacaria?
Hem abordat la necessitat que la gent pugui participar en les decisions polítiques amb els pressupostos participatius, hem estat actius contra la corrupció com acusació particular en el cas Mercuri. Hem fet polítiques socials capdavanteres. Hem multiplicat per vint el pressupost per mantenir carrers, cosa que no vol dir que d’un dia per l’altre s’arregli, sinó que s’atura la degradació. Sabadell té un pla estratègic de desenvolupament urbà reconegut per la Comissió Europea que ha rebut 9,5 milions d’euros. Hem començat a fer front a grans projectes de ciutat encallats des de fa anys, com el parc del Nord, el parc de les Aigües, l’eix central o el mercat de Campoamor. Hi ha compromís en grans projectes com l’institut i el CAP de Can Llong, l’escola Virolet i fer subterranis els ferrocarrils a Can Feu Gràcia. Estem satisfets, aprenent dels errors i fent front a emergències greus com La Bassa, que es reobre renovada.
Des de l’oposició s’ha dit que actuen a cop de titular i deixen de banda el dia a dia.
La gestió diària és una part molt important de la nostra feina i hi dediquem moltes hores. Estic segur que tothom està molt content que equipaments molt reclamats i importants comencin a caminar. Això no vol dir que no deixem d’estar pendents perquè siguin realitat. Si per no estar al dia s’entén que creem noves places de policia, que s’ha passat a gairebé un milió d’euros pel manteniment de la via pública i que s’hi han fet 800 actuacions i un pla de poda dels arbres o una feina de supervisió i control de la concessionària de la neteja... Evidentment, segur que tot el que es necessita no es fa, perquè la màgia no existeix, existeixen el treball, la perseverança i la gestió.
Van anunciar que demanarien la nul·litat del contracte amb Smatsa després de detectar irregularitats. En quin punt es troba el tema?
Vam portar a la comissió jurídica assessora de la Generalitat la nul·litat del contracte. El contracte original de la concessió està en seu judicial perquè va ser un dels documents que es van endur els Mossos quan van entrar a l’ajuntament perquè és la peça 28 del Mercuri. Necessitem l’original per enviar-lo a la comissió. S’ha fet la petició als jutjats i encara no el tenim. Quan el tinguem l’enviarem.
Quin projecte de futur té el quadripartit?
Hem de ser capaços de consolidar el que ja estem fent. Sabadell fa vint anys que no té projecte estratègic, l’últim va ser de l’època Farrés. Després no n’hi va haver mai més cap. Es va seguir la inèrcia econòmica, però no cap projecte de ciutat. Quan se’m planteja quin és el projecte estratègic, dic que ja està fet. Tenim el pla estratègic d’acció social, el pla d’èxit educatiu, el pla de qualitat de l’aire i el de mobilitat, s’està renovant la flota d’autobusos i s’ha reconegut i finançat a nivell europeu l’estratègia de desenvolupament urbà i sostenible, que inclou recursos, per exemple, per a la reindustrialització de la ciutat. Hem abordat l’emergència i hem hagut d’abordar la manca d’estratègia de la ciutat.
I què diria a la gent que comenta que tot continua igual?
No hi estic d’acord. No hi ha alcalde condemnat, no han entrat Mossos a l’ajuntament o les dietes de l’alcalde ara són zero i llavors eren milers d’euros. Som un govern de transformació que defensa la dignitat i els drets dels ciutadans i agafa el Codi de Consum i la llei 24/2015 de pobresa energètica i actua.
L’oposició continua dient que el quadripartit no dialoga.
M’imagino que ho fan perquè són passat. Suposo que quan hi hagi renovacions en l’oposició i deixi d’haver-hi els que representen el passat i hi hagi noves cares que representen el futur voldran construir de veritat acords, és el paper que els toca fer. Tenim una relació cordial com amb qualsevol col·lectiu però no compartim projecte.
El segon ha estat l’any dels conflictes a la ràdio municipal i a la Policia Municipal, als quals s’ha sumat la demanda dels sindicats d’un nou conveni. Com aborden les queixes dels treballadors municipals?
És part de la nostra feina de gestió. Quan governes prens decisions i les intentes prendre pensant en el bé comú, i això és el que fem en tots els camps.
A la ràdio, el regidor responsable va fer un pas enrere i es va moure la directora.
Vam passar moments complicats i vam haver de prendre decisions perquè la cosa anés millor. Però la ràdio fa la seva feina, té projectes de futur engrescadors com l’escola i hi ha una negociació laboral.
Com valora la implantació de la policia de proximitat com a projecte destacat del seu govern?
Més que valoració, les dades són el que ens ajuda a veure el que passa a la ciutat. Estem 11 punts per sota de la mitjana catalana en fets delictius per cada 1.000 habitants i a la nostra ciutat fer actes vandàlics no és gratuït. Des del nou model policial hi ha hagut 11 detinguts per crema de contenidors. El model aplicat respon a les necessitats.
Els sindicats han denunciat falta de recursos personals i materials.
El govern ha millorat i millorarà molt les condicions i els equipaments de la policia. Hi ha un compromís pressupostari i hi ha elements que han fet que els terminis es dilatin.
Com explica que el govern tingui un tinent d’alcalde investigat?
En el moment en què es produeix una denúncia política per part del PSC contra Maties Serracant es pren una de les decisions més dures del govern, que és retirar competències al millor regidor d’Urbanisme que pot tenir la ciutat. Després d’un temps, veus que renuncies a un talent per una qüestió política, i el recuperes. La confiança hi és tota.
Tornarà a ser el candidat d’ERC a l’alcaldia?
A ERC el 2018 serà quan les diferents seccions locals decideixin qui serà el candidat.
Ho serà si li ho proposen?
El meu compromís escrit és que com a màxim estaré dos mandats a l’Ajuntament. Estic compromès amb la ciutat i amb la meva família.
Vostè ha comentat en més d’una ocasió que a Sabadell hi ha un compromís amb la independència. Ja hi ha data per al referèndum.
Estem compromesos amb el procés constituent i que la gent pugui dir-hi la seva. El que farem i fem és estar al costat de les nostres institucions i de la voluntat de la gent, que és molt majoritària, de decidir el que vol ser. La gent podrà votar amb normalitat. Només faltaria.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona