Política

Acord per retornar la paga del 2013 als funcionaris

Govern, CCOO i la UGT signen la recuperació de l’extra fins al 2018

Acord de mínims entre el Departament de Governació i els sindicats majoritaris CCOO i UGT per reprendre el retorn de les dues pagues extres del 2013 i el 2014 als treballadors públics. A hores d’ara els funcionaris encara no han recuperat el 100% de les dues pagues extres retallades el 2012; ho faran el 2018, és a dir, l’any que ve, quan també rebran, amb aquest últim acord signat ahir, un 10% com a mínim de les pagues del 2013. Fins aquí l’acord pel que fa al retorn d’unes retallades que van començar el 2010 amb el govern de Rodríguez Zapatero, i es van incrementar i accentuar a Catalunya amb Artur Mas a la Generalitat. El retorn de la resta de les dues pagues del 2013 i les del 2014 està pendent, altre cop, de noves negociacions que es reprendran al setembre amb la convocatòria de la mesa general de negociació de la funció pública.

Pels sindicats CCOO i UGT –la Intersindical-Catac no ha signat l’acord–, tot i tractar-se d’un pacte de mínims, valoren “el compromís” del govern per anar retornant els deutes pendents als treballadors, que fins ara “només era de paraula”, segons va explicar el coordinador de CCOO, Joan Maria Sentís. Encarna Fernández, de la UGT, va assegurar que la signatura els “permet obrir el camí”. Un recorregut, però, que encara durarà anys, ja que tal com va explicar la consellera de Governació, Meritxell Borràs, si s’ha trigat quatre anys a retornar les pagues extres del 2012, el període per recuperar la resta de pagues també “serà similar”, va avançar.

L’acord signat ahir també inclou reduir la temporalitat dels contractes dels treballadors públics i recuperar una part dels llocs de treball que va eliminar la crisi. Govern i sindicats no s’han posat d’acord a hores d’ara en el nombre de llocs de treball que caldria posar al mercat per tornar als nivells anteriors a la crisi. L’acord de moment fixa reduir la temporalitat un 8%, fet que, per la conselleria, significa la creació d’uns 20.000 llocs de treball, mentre que, per la representant sindical de la UGT, el percentatge representaria prop d’uns 50.000 llocs, la mateixa quantitat que el sindicat calcula que s’han perdut amb la crisi econòmica. Amb tot, i segons Borràs, les dues parts comparteixen l’objectiu d’aconseguir plantilles estables i seguretat en el sistema públic de la Generalitat.

Sentís, de CCOO, va assegurar que seguiran “insistint i negociant”, malgrat estar lluny de les xifres de la consellera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona