Política

Memòria històrica

L’Arxiu Nacional podrà fer un registre dels condemnats per judicis polítics del franquisme

La mesura s’inclou a la llei que anul·la les sentències dels tribunals militars, que el Parlament aprovarà la setmana que ve

L’Arxiu Nacional de Catalunya serà autoritzat per llei perquè elabori i faci públic un registre de les persones condemnades pels judicis polítics del franquisme. Així ho estableix el redactat de la proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme que s’ha acordat en el marc de la comissió d’Acció Exterior i Cooperació, Relacions Institucionals i Transparència del Parlament. La iniciativa presentada per JxSí, CSQP i la CUP s’aprovarà definitivament al ple de la setmana que ve i estableix la “nul·litat de ple dret” de “totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra dictades per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista”. Així mateix, declara “il·legals” els tribunals de l’Auditoria de Guerra de l’Exèrcit d’Ocupació.

Tot i que inicialment el text de la proposició de llei que va superar el debat a la totalitat establia que el departament de Justícia seria l’encarregat d’emetre una “certificació de la nul·litat” de les sentències, ara s’ha suprimit aquest paràgraf i s’autoritza l’Arxiu Nacional de Catalunya perquè elabori un llistat de les sentències i les condemnes. “En què constin el número de procediment, la persona física o jurídica encausada i la condemna imposada”, segons estableix l’apartat 1 de la primera disposició addicional. A més, el text estableix que aquesta llista s’ha de publicar el mateix dia de l’entrada en vigor de la llei, que serà l’endemà que sigui publicada al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

El text acordat entre els grups parlamentaris també preveu que l’Arxiu Nacional de Catalunya actualitzi la llista si té coneixement de casos que no constin a l’arxiu dels tribunals militars a Catalunya.

La proposició de llei que es votarà declara il·legals els tribunals de l’Auditoria de Guerra de l’Exèrcit d’Ocupació, anomenada posteriorment Auditoria de la IV Regió Militar, que va actuar a Catalunya a partir de l’abril de 1938 fins al desembre de 1978, “per ésser contraris a la llei i vulnerar les més elementals exigències del dret a un judici just”.

En conseqüència, segons el redactat de la llei, “es dedueix la nul·litat de ple dret, originària o sobrevinguda, de totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra, dictades per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista”.

En el ple de la setmana que ve s’aprovarà el canvi de nom de la llei. En comptes de fer referència a les “víctimes del franquisme” inclourà el terme “persones represaliades pel franquisme”, ja que s’aprovarà una esmena presentada per JxSí, CSQP i la CUP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona