Política

catalunya nord

El Consell d’Estat francès examina el recurs català contra el nom de la regió Occitanie

L’Assemblea dels recursos, la més solemne jurisdicció judicial francesa, haurà de pronunciar-se el proper 7 de juliol

El recurs l’havien presentat el Comitè per l’autodeterminació de Catalunya Nord i el partit Unitat Catalana

’L’Assemblée du contentieux’ del Consell d’Estat francès, un assemblea de 17 magistrats vestits de vermell, tracta dels «afers rars i d’una importància excepcional» des del punt de vista de l’abast jurídic de la decisió a prendre. El Consell d’Estat ha decidit, d’inscriure el recurs contra el nom de la macroregió Occitanie -que engloba les comarques catalanes sota juridiscció francesa- en la seva sessió del proper 7 de juliol.

Presentat conjuntament pel Comitè per l’autodeterminació de Catalunya Nord i el partit Unitat Catalana, el recurs va ser acceptat el 3 d’octubre del 2016 en contra de la decisió de l’Estat francès d’oficialitzar el nou nom d’Occitanie sense tenir cap referència nominal a la Catalunya Nord.

Robert Casanovas, president del Comitè per l’autodeterminació de Catalunya Nord i jurista, explica que el referèndum per internet per decidir del futur nom de la regió va ser irregular i «sense seguretat informàtica», especialment pel que fa el vot de menors d’edat o d’estrangers. Casanovas retreu també a la consulta d’haver estat feta “a internet i no pas basada en les llistes electorals.” També afegeix que el mètode electoral per comptar els vots -el mètode Condorcet- «va alterar la sinceritat de l’escrutini». El mètode Condorcet o vot Condorcet, del matemàtic i filòsof francès del segle XVIII, és un sistema amb el qual l’únic vencedor és el candidat que, comparat successivament a cadascun dels altres candidats, seria el vencedor a cada vegada. Aquest mètode ja havia esta descrit per Ramon Llull. Tot i que d’inspiració democràtica, la major part dels escrutinis dels països del món no l’utilitzen, especialment l’Estat francès amb l’escrutini uninominal majoritari de dues voltes.

Junts pels recursos

Una altre recurs del col.lectiu Association Citoyenne pour Occitanie-Pays Catalan encapçalat per l’exdiputada socialista Renée Soum i que defensa el nom Occitanie-Pays Catalan per a la nova regió es va també presentar sense èxit al Consell d’Estat al novembre i al desembre 2016. L’associació acaba de decidir de fusionar-se al Comitè per l’autodeterminació-UC per ajuntar els dos recursos.

Una delegació comuna de les tres entitats es presentarà al Consell d’Estat a París el 7 de juliol, dia de l’examen del recurs.

El resultat definitiu de l’Assemblea del Consell d’Estat serà conegut uns quinze dies després d’aquesta data.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia