Política

Un veterà socialdemòcrata alemany diu que Europa té “el deure” d’intervenir en el cas català

Bernhard Von Grünberg veu una “absurditat” que es jutgi independentistes

L’exdiputat del Rin Nord Westfàlia creu la manca de memòria històrica a Espanya és una de les causes del dèficit de diàleg

El veterà polític socialdemòcrata alemany Bernhard Von Grünberg reivindica el paper d’Europa per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya, un estat que cada vegada li sembla “més un sistema autoritari”. El qui fins fa pocs dies va ser diputat de l’Estat de Rin del Nord Westfàlia i ara s’ha jubilat, assegura en una entrevista amb l’ACN que “com a demòcrates europeus no podem mirar cap a l’altre costat”.

Von Grünberg, que va ser observador internacional de la consulta del 9 de novembre de 2014, explica que ve “sovint a Catalunya i Espanya perquè m’interessa la situació política”. Tot el conflicte li ha cridat l’atenció perquè va haver d’aprendre la importància de la memòria històrica directament a casa seva, comenta. “El meu pare va ser un nazi molt conegut, he intentat contribuir a la memòria històrica del nazisme a Bonn, i crec que un dels problemes aquí és la manca de treball sobre l’època de Franco. Després de 40 anys, ja és hora de treballar sobre el passat. És molt important per la cohesió de la societat,” remarca el exdiputat.

Preguntat sobre la manca de diàleg a l’Estat espanyol, l’exdiputat adverteix que “si hom diu que és una democràcia no pot ser que si 2 milions de 7 milions d’habitants es manifesten al carrer, a Madrid es pretengui que això no sigui res, que no cal fer res”. Segons ell, això i el fet que aquest conflicte es redueix a “tu has d’obeir al que dic jo i punt” és “incomprensible”.

En aquest sentit, reivindica que l’experiència alemanya demostra que “tothom ha cedir”, i que es poden trobar camins per sortir de “situacions problemàtiques”.

No obstant, reconeix que “això no funciona gens a Espanya”. “La persecució judicial de representants parlamentaris catalans és part d’aquesta absurditat. No pot ser que quan hi ha una incapacitat absoluta de diàleg, s’escull el camí judicial”, alerta. Pel polític, la judicialització del procés “només augmenta el conflicte” i incrementa els independentistes.

“Com a demòcrates a Europa no ens podem permetre mirar cap a l’altre costat. Amb l’excusa que no volem un altre conflicte a Europa, presenciem sense dir res com un sistema a Espanya es torna cada vegada més autoritari”, avisa. Recorda que els europeus van “acceptar” Franco “fins al final” i que per tant ara és el seu “deure” involucrar-se en el conflicte català.

El socialdemòcrata alemany està convençut que es necessita una Europa nova, més democràtica i menys autoritària. “No necessitem sistemes autoritaris a Europa. No pot ser que hi hagi un ressorgiment dels estats-nació quan aquest model hauria de cedir a un model molt més federal. És molt important buscar camins per una Europa forta que no estigui ni econòmicament ni socialment dividida”, afirma.

Von Grünberg, que dimecres rebrà un premi de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), comenta que el procés català a Alemanya “es percep una mica millor” i amb “més claredat” en els darrers anys. “A la premsa ara se’n parla millor en comparació amb fa uns anys, quan es deia que era un tema dels rics, com al nord d’Itàlia, que no volen compartir”, explica. Segons ell, “a Catalunya la societat és molt solidària”. “Em dedico a la política dels refugiats. Per mi és incomprensible que no es permeti a Catalunya acollir refugiats, quina bogeria és aquesta?”, es pregunta.

L’entrevista s’ha realitzat a la Representació de la Comissió Europea a Barcelona en el marc d’un acte organitzat per la Fundació Catalunya-Europa sobre el dret a l’habitatge, en el qual Bernhard von Grünberg ha fet una ponència sobre aquest dret a Alemanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR