Política

Londres demanarà als comunitaris un document especial de residència

El govern conservador desvela la nova proposta sobre els drets que tindran els ciutadans europeus un cop es faci efectiu el ‘Brexit’

Decepció a Brussel·les

Els 3,2 milions de ciutadans europeus que viuen al Regne Unit hauran de sol·licitar un document especial que acreditarà la seva “condició d’estable” si volen continuar vivint al país un cop surti de la UE. Aquest permís substituirà l’actual residència permanent i garantirà als titulars poder continuar residint de manera indefinida sempre que no se’n vagin per un període superior als dos anys.

Els detalls de la proposta van ser presentats ahir al Parlament per la primera ministra, Theresa May, que els ha reunit en un document de 15 pàgines. Se substitueix el complex sistema actual per un altre de més simplificat que consistirà a emplenar un formulari al web del Ministeri de l’Interior. Els ciutadans comunitaris tindran dos anys després del Brexit per demanar l’estatus especial. El tindran els que provin que han viscut al Regne Unit els últims cinc anys. Els que n’hi hagin viscut menys, podran demanar una residència temporal i l’estatus especial quan arribin als cinc.

Els europeus que arribin al país després de la data de tall (encara per negociar, però que serà entre el 29 de març del 2017 i el moment en què el país abandoni la UE) estaran sotmesos al nou sistema migratori que estableixi el país. Els 150.000 ciutadans europeus que han demanat la residència permanent des que es va activar el Brexit, hauran de tornar a reclamar el nou estatus.

“Falten garanties”

Amb aquestes mesures, els ciutadans europeus perdran el dret de votar en les eleccions locals i deixaran d’estar protegits pel Tribunal Europeu de Justícia, que deixarà de tenir jurisdicció al Regne Unit. També hi ha altres drets com ara els dels autònoms, els de l’assistència sanitària i les qualificacions professionals que no han estat garantits de manera unilateral, sinó que figuren en una carpeta per negociar-ne la continuïtat. May també va dir que “no es trencaran famílies” i que podran optar a la reunificació familiar, tot i que aquest punt no està clar del tot.

El líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, va criticar les mesures per insuficients. També el negociador europeu, Michel Barnier, va expressar la seva decepció: “L’objectiu de la UE és el mateix nivell de protecció que hi ha sobre la legislació europea. Calen més ambició, claredat i garanties que les de la proposta d’avui.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona