Política

parlament

Es reprèn el ple, marcat al matí per la picabaralla sobre les urnes

El líder del PP a Catalunya manté que només des del “fanatisme” és possible obviar el “fracàs” en la recerca d’empreses per fer les urnes

El Parlament ha de debatre sobre la il·legalitat dels judicis del franquisme

El ple té altres qüestions al davant, com la regularització de les associacions de cànnabis

Seguiu la sessió en directe a través del Punt Avui digital

“Senyor Albiol, dir que sóc fanàtic és no tenir seny.” Aquestes han estat les primeres paraules del president de la Generalitat al ple del Parlament d’aquest dimecres. En la sessió de control, el cap del PP a Catalunya, Xavier García Albiol ha carregat novament sobre el que ha anomenat “cop d’Estat” a través de les urnes, és a dir, la convocatòria de l’1 d’octubre. Per Albiol, el fet de no tenir lligada encara la compra de les urnes és “un exemple més” de la situació “ridícula”, “improvisada” ... del procés sobiranista. I que aquest panorama de falta de suports no és més que una mostra de “fanatisme”. El fanatisme de Puigdemont. El president li ha respost en un sentit semblant, quan li ha dit ell, Albiol, està faltat de “seny”.

Puigdemont ha explicat que “no és cert que no hi hagi empreses que s’hagin ofert a fer les urnes, perquè el concurs no era per això. Era per homologar unes empreses amb vista a fer unes urnes. Això s’ha de fer amb les màximes garanties i les empreses no oferien aquestes garanties”. I ha tancat, ferm: “L’1 d’octubre, entre altres coses, hi haurà urnes.” Albiol, ha comentat, satisfet: “per fi, encara que sigui subliminalment, ha reconegut que la tramitació d’urnes és per fer un referèndum il·legal a Catalunya.”

El ple ha pogut aprovar la llei d’arquitectura i té pendent abordar altres lleis, entre les quals destaca la que proposa declarar il·legals els tribunals de l’Auditoria de Guerra de l’Exèrcit d’Ocupació –posteriorment Auditoria de la IV Regió Militar–, que van actuar a Catalunya a partir d’abril del 1938 i fins al desembre del 1978. La proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que arriba al ple per al seu debat final, considera il·legals aquests tribunals per ser “contraris a la llei i vulnerar les més elementals exigències del dret a un judici just”, per la qual cosa demanen la nul·litat de ple de dret de totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes, i dels consells de guerra dictats per l’exèrcit franquista. Els grups parlamentaris de JxSí, PSC, CSQP i la CUP, i diverses entitats i associacions sobre recuperació de la memòria històrica han celebrat avui que el Parlament anul·li les sentències polítiques del franquisme. En una roda de premsa des de la cambra, el president de la Comissió per la Dignitat, Josep Cruanyes, ha assegurat que serà “un gran dia” per a Catalunya i per a les víctimes de la dictadura. Així mateix, s’ha mostrat “satisfet i feliç” perquè els quatre grups parlamentaris aprovaran la llei que declararà il·legals els tribunals de la dictadura, en un text que inclou el nom de totes les persones que van ser víctimes dels tribunals franquistes.

El ple també té pendent tractar la proposició de llei de les associacions cannàbiques, fruit d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que va començar a tramitar-se la passada legislatura i que pretén regular aquests clubs perquè siguin associacions sense ànim de lucre, legalment constituïdes, que es basteixen a si mateixes i distribueixen cànnabis entre els seus associats, tots ells majors d’edat que consumeixen en àmbit privat, ja sigui amb finalitat lúdica o terapèutica. A més, pretén establir les condicions perquè es puguin constituir els drets i els deures dels socis i els requisits per fer-se’n, estipula mantenir un llibre de registre, tracta la producció i l’emmagatzematge, el transport i la distribució, i limita la publicitat.

El Punt Avui digital us ofereix en directe la sessió d’aquest dimecres al Parlament:



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA