Política

judicialització del procés

La Guardia Civil interroga funcionaris sobre el cens de residents a l’estranger per l’1-0

És la primera actuació directa de la Guardia Civil contra tècnics de la Generalitat

Borràs “lamenta molt” els interrogatoris a funcionaris

La Guardia Civil ha cridat funcionaris del govern català per saber què estan fent per censar les persones residents a l’estranger perquè puguin votar. Avui i demà funcionaris relacionats amb el registre exterior i amb els preparatius del referèndum han estat citats a declarar a la caserna de Barcelona. La Guardia Civil actua per ordre del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona en el marc de la investigació secreta del cas Santi Vidal, segons fonts del TSJC.

Carles Puigdemont, ha acusat PP i Cs d’haver-se convertit en “espanta funcionaris i espanta treballadors públics” per evitar que participin en “processos absolutament legals”. “Ni els espanta funcionaris ni els caça urnes podran espantar i caçar milions de ciutadans que volem votar”, ha defensat posteriorment el president de la Generalitat a través d’un missatge al seu compte de Twitter.

Des de fa dues setmanes, tècnics de la Generalitat estan declarant sobre la campanya institucional que incentiva que els catalans que viuen a l’estranger s’apuntin al registre de catalans a l’exterior.

Actuant com a policia judicial, la Guàrdia Civil ja ha citat mitja dotzena de persones. Algunes són funcionaris de la Generalitat, en concret del Departament de Difusió i també de la Conselleria d’Exteriors. També hi ha personal extern al govern citat per la Guàrdia Civil: són els treballadors de l’agència de publicitat que la Generalitat va contractar per a la campanya ara investigada.

A totes aquestes persones les estarien citant com a testimonis, i se’ls pren declaració a la caserna de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia de Barcelona. Allà, en aquesta caserna, els agents els demanen informació i explicacions sobre la campanya que promou, que incentiva el registre dels catalans a l’estranger.

Tot plegat, doncs, suposa la primera actuació directa de la Guàrdia Civil contra tècnics de la Generalitat amb motiu del referèndum.

A Borràs no la sorprèn

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha reaccionat sobre els interrogatoris que la Guàrdia Civil està realitzant a funcionaris de la Generalitat en relació amb els preparatius del referèndum de l’1 d’octubre. “No em sorprèn després de l’actuació que s’està duent a terme sobre les empreses, els treballadors públics i els polítics. Ho lamento molt”, ha dit Borràs en declaracions a Rac1. La consellera ha assegurat que els treballadors públics estan tranquils perquè “han tingut una bona actuació en tot el que han fet”. “Tranquil·litat absoluta perquè les coses s’estan fent correctament”, ha insistit.

Borràs ha puntualitzat que no li consta que els funcionari interrogats depenguin de la conselleria de Governació. “És per la campanya pel registre a l’exterior i és un tema que depèn de la conselleria d’Afers Exteriors”, ha dit.

Alguns dels interrogatoris que porta a terme la Guàrdia Civil fan referència a la campanya institucional que anima els catalans residents a l’exterior a inscriure’s al registre voluntari.

Així mateix, la consellera ha assegurat que el Govern està estudiant els processos que es poden fer per encarregar les urnes del referèndum. “No descartem la via administrativa; tot es farà amb totes les garanties i amb escrupolosa legalitat”, ha afirmat. Borràs ha lamentat que les empreses fabricants d’urnes “estiguin sota el focus perquè el govern de l’Estat ha obert aquestes actuacions tan anòmales per les quals jo estic querellada”.

La consellera ha explicat que demanen tota una sèrie d’informacions a les empreses i que les dues que s’havien presentat, Plastic Express i la UTE formada per Espal World i Suministros Integrales Futbida, no s’han pogut homologar perquè una d’aquestes no ha acabat presentant tota la documentació i l’altra no ha pogut acreditar un dels requisits, de manera que totes dues han estat desestimades, segons ha apuntat. No obstant, Borràs ha garantit que hi haurà urnes a les meses electorals el dia del referèndum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona