Política

Els unionistes del DUP paren el primer cop a May

La primera ministra britànica evita que el Parlament aprovi una esmena laborista per posar fi a les retallades

Avui es vota la confiança al nou executiu conservador

El Partit Conservador britànic i el Partit Unionista Democràtic nord-irlandès (DUP) van estrenar ahir la seva aliança al Parlament de Westminster tombant una esmena presentada pels laboristes per posar fi a les retallades i apujar els salaris del sector públic.

Els 313 diputats tories i els 10 unionistes van votar contra l’esmena, que va rebre el suport dels laboristes, els demòcrates liberals i els nacionalistes escocesos. El DUP va parar el primer cop a May.

Jeremy Corbyn, el líder laborista, havia presentat l’esmena perquè la primera ministra, Theresa May, posés fi a les retallades a la policia i als bombers (del 30% del 2010 el 2015 i del 20% del 2015 al 2020) i deixés de limitar la puja de salaris en el sector públic, que és d’un 1% anual des del 2013. Entre el 2011 i el 2013 l’augment es va congelar.

Corbyn va relacionar les retallades del govern conservador amb l’incendi del gratacel d’habitatges socials Grenfell, ja que, segons va dir, s’havia reduït el nombre dels inspectors per controlar la seguretat d’aquests edificis. “Tots en paguem el preu”, va lamentar Corbyn. “La tragèdia de la torre Grenfell ha exposat els desastrosos efectes de les polítiques d’austeritat i també la indiferència respecte de les classes obreres i les terribles conseqüències de la desregulació”, hi va afegir. La primera ministra va contraatacar recordant que la instal·lació dels revestiments combustibles va començar durant el govern de Tony Blair.

El líder laborista també va culpar l’austeritat de la falta de prevenció dels atemptats de Londres i Manchester dels últims tres mesos. Les retallades van començar el 2010, quan els conservadors van arribar al poder. Des de llavors, en la policia s’hi han fet retallades de 686 milions d’euros i el govern May en planeja una altra de 457 milions que es traduiria en la reducció de 12.800 agents de policia. Des del 2010, s’han eliminat 19.000 llocs d’agents.

‘Tories’ crítics

Durant la campanya, els conservadors van defensar el manteniment de les retallades, però alguns diputats tories reclamen a la seva líder que revisi aquesta política després d’haver perdut la majoria absoluta en les últimes eleccions. Un d’ells és el ministre de Defensa, Michael Fallon, que va admetre que la puja dels salaris “és una cosa que s’haurà de considerar, i no només en el sector públic”. L’altre és el ministre de Transports.

Amb l’esmena d’ahir, l’oposició britànica mesurava les seves veritables forces per derrotar les polítiques d’austeritat de May, després que aquesta sortís debilitada de les eleccions del 8 de juny i Corbyn, reforçat moralment. Després de sis dies de debat, avui es vota el discurs de la reina, el programa legislatiu del govern. S’espera que els conservadors el tirin endavant amb el suport dels unionistes ultraconservadors nord-irlandesos. Els laboristes ja han dit que hi votaran en contra.

LA XIFRA

20
per cent
de retallades en els serveis d’emergència estan previstos per als pròxims anys fins al 2020.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”