Política

Felip VI: “Fora de la llei, sols hi ha negació de la llibertat”

El rei insta a no emprendre cap camí que porti a la “ruptura de la convivència” en el 40è aniversari dels primers comicis democràtics

ERC no hi va i el PDeCAT aireja l’1-O

El Congrés condecora l’exfranquista Martín Villa

El rei Felip VI tenia nou anys el 15 de juny del 1977, quan l’Estat espanyol va viure les primeres eleccions democràtiques després del franquisme, i ahir, quaranta anys després, li va correspondre oficiar la commemoració de les urnes. En un discurs en què no va fer cap diferenciació entre els jerarques que provenien del règim i els lluitadors antifranquistes i va preferir parlar de “les dues Espanyes”, Felip VI va avisar els impulsors del procés amb vista a l’1-O que, “fora de la llei, només hi ha negació de la llibertat”.

Amb l’absència de Joan Carles I i de partits com ara ERC i EH Bildu, però amb la presència de pares de la Constitució com Miquel Roca i Miguel Herrero de Miñón i expresidents com Felipe González i José María Aznar, el Congrés es va engalanar per rebre Felip VI i Letícia i celebrar el 40è aniversari de les eleccions constituents. La sessió va incloure una ronda prèvia de condecoracions a aquells diputats del 1977 encara vius –els difunts Adolfo Suárez i Santiago Carrillo van ser citats i ovacionats–, entre els quals, l’exministre de Governació franquista Rodolfo Martín Villa, en la diana de la justícia universal per la matança dels obrers de Vitòria el 1976. “He demanat poder anar a l’Argentina a declarar per punxar d’una vegada la bombolla que m’envolta, però l’Estat no em deixa”, va dir Martín Villa davant la protesta de grups com Podem per la distinció.

Apel·lant a “les dues Espanyes que glaçaven el cor a Antonio Machado”, el rei Felip VI va lloar “la gran abraçada sense rancor i sense odi” entre “ciutadans de diferent procedència” que, segons ell, va ser la Transició. Pel monarca, l’èxit de la reconciliació va ser el convenciment que la Guerra Civil i la dictadura –no va citar Franco– eren “una immensa tragèdia sobre la qual no era possible fundar el futur d’Espanya”. “Els espanyols se sentien, però no s’escoltaven”, va ser el seu resum de la història prèvia a la Transició.

La commemoració de les urnes del 1977, però, va ser un avís de cara a la col·locació de les urnes l’1 d’octubre. “Cap camí que s’emprengui en democràcia no pot ni ha de conduir a la ruptura de la convivència ni al desconeixement dels drets democràtics de tots els espanyols”, va etzibar a la Generalitat. Segons Felip VI, recordar el respecte a la llei estatal “no és una amenaça”, perquè, “fora de la llei, només hi ha arbitrarietat, imposició, inseguretat i negació de la llibertat”. El monarca va fer una crida a “afirmar nuestra unidad nacional assumint la diversitat territorial d’Espanya amb orgull i coherència” i amb respecte a l’autogovern de “nacionalitats i regions”.

En un gest de protesta visible, els diputats del PDeCAT, encapçalats per Carles Campuzano, van rebre el rei a l’hemicicle enlairant uns cartells amb una urna i la data de l’1 d’octubre, una imatge que va ser esquivada per la realització del senyal oficial del Congrés.

Tribut antifranquista

La manera de protestar de Podem va ser un homenatge a l’antifranquisme en una sala discreta del Congrés, amb Merçona Puig Antich –germana de Salvador Puig Antich, condemnat al garrot vil el 1974–, Julia Hidalgo –torturada al seu dia pel policia González Pacheco, àlies Billy el Nen, condecorat per Martín Villa– i Eva Barroso –germana d’un dels obrers morts a Vitòria–. Barroso, de fet, va protagonitzar una de les imatges del dia acudint a veure Martín Villa per demanar-li explicacions per la matança del 1976. Els diputats d’Units Podem van exhibir clavells vermells a l’escó com a tribut a víctimes de Franco i lluitadors per la democràcia. El líder de Podem va censurar el discurs del rei per haver traçat “equidistància” entre qui venia de la dictadura i qui la combatia.

Fora de la llei, només hi ha arbitrarietat, imposició, inseguretat i negació de la llibertat
Felip VI
rei d’espanya
La voluntat dels espanyols, expressada amb el vot, va ser determinant per tenir ordre constitucional
Ana Pastor
presidenta del congrés
Felip VI no pot traçar equidistància entre qui lluitava per la democràcia i qui ho feia per la dictadura
Pablo Iglesias
secretari general de podem
El rei ha fet un discurs coherent amb el seu regnat: defensa la unitat i la legalitat sense complexos
Albert Rivera
president de ciutadans
L’antifranquisme a Catalunya va ser extremament plural i el vam compartir des de CDC amb el PSUC
Carles Campuzano
portaveu del PDecat
He demanat anar a l’Argentina a declarar per punxar la bombolla que m’envolta, però l’Estat no em deixa
Rodolfo Martín Villa
exministre franquista

“Si s’estimben, sense els funcionaris”

Soraya ataca Puigdemont

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va posar ahir el focus sobre els funcionaris catalans i va advertir el president que no arrossegui ningú a un precipici de cara a la convocatòria del referèndum. “Si els independentistes es volen estimbar, és la seva responsabilitat, però que no hi arrosseguin els funcionaris.”
Pastor: “Al Congrés, sí. Però si es vota”

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ja hauria respost a Puigdemont que pot anar sempre que vulgui a debatre qualsevol proposta a la sala. Però només si s’avé que la seva proposta de modificació constitucional sigui votada per la cambra, fet que ja ha estat descartat per la Generalitat, perquè ja s’ha sol·licitat i s’ha votat divuit cops.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea corsa aprova el projecte de reforma constitucional per a l’autonomia de l’illa

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona