Política

Setge al procés sobiranista

Ara contra els funcionaris

La Guàrdia Civil cita treballadors públics a declarar

El registre de catalans a l’estranger, excusa per a la investigació policial

L’actuació s’empara en la causa contra l’exsenador d’ERC

La Guàrdia Civil està interrogant diversos treballadors de la Generalitat amb relació als preparatius del referèndum de l’1 d’octubre. La benemèrita va començar els interrogatoris fa dues setmanes i afecten, almenys de moment, mitja dotzena de persones –entre les quals, funcionariat de la Generalitat–, que han estat citades com a testimonis per preguntar-los per la campanya institucional duta a terme pel govern per incentivar la inscripció en el registre de catalans a l’estranger, ja que interpreten que la campanya, amb l’eslògan Sí o no?, és una crida a la participació en el referèndum. Els interrogatoris, fins ara, han tingut lloc a la comissaria de la Guàrdia Civil del districte barceloní de Gràcia i es podrien allargar unes quantes setmanes.

És la primera vegada que la justícia espanyola cita treballadors públics. Fins ara només havia interrogat alts càrrecs polítics. Ahir haurien declarat quatre persones.

El 24 de març, la fiscalia va anunciar que obria diligències d’investigació per si la Generalitat estava preparant secretament una votació sobre la independència, basant-se en anuncis públics i en notícies dels mitjans de comunicació, i se centrava especialment en la campanya publicitària impulsada per la conselleria d’Afers Exteriors. No obstant això, aquest departament no té constància que cap dels seus treballadors hagi estat interrogat per la Guàrdia Civil, que actua com a policia judicial en el marc de la causa oberta al jutjat número 13 de Barcelona per les declaracions de l’exsenador d’ERC Santi Vidal, que havia assegurat que el govern havia obtingut dades fiscals de la ciutadania de manera il·legal.

En aquesta causa, també està sent investigat el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, malgrat que el departament tampoc té constància que cap dels seus funcionaris hagi estat citat. Sí que van declarar, segons Efe, el responsable de Xarxes Socials de la Generalitat i treballadors relacionats amb el web del Pacte Nacional pel Referèndum. Els van preguntar per la creació del web del Pacte Nacional, presumptament gestat des de la Generalitat i gestionat després pel PNR. Fonts del govern van puntualitzar a aquest diari que no hi va declarar cap funcionari, sinó personal laboral. Concretament, tres pel web i un pel registre de catalans a l’exterior.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va aprofitar la sessió de control d’ahir al Parlament per referir-se a l’assumpte i va acusar l’Estat i partits com ara Ciutadans d’actuar com a “espantafuncionaris” i “caçaurnes”, i recordava així que s’ha acusat el govern de posar en perill els funcionaris quan en realitat els que han emprès accions contra ells han estat organismes estatals. Puigdemont va criticar també l’interès del govern espanyol “a demanar testimoni a empreses que poden ser fabricants d’urnes o que poden ser elaboradores d’un sistema informàtic”, i va reiterar, després que se sabés que el concurs per a la compra d’urnes havia quedat desert, que la Generalitat continua explorant totes les vies per aconseguir-ne i que l’objectiu de celebrar un referèndum és irrenunciable. Dimarts que ve, el govern donarà detalls sobre la votació. També la consellera de Governació, Meritxell Borràs, querellada precisament pel procés d’homologació d’empreses per a la compra d’urnes, va parlar de l’actuació policial. En declaracions a RAC1, va assegurar que la intervenció de la Guàrdia Civil no l’agafava per sorpresa. “Tranquil·litat, perquè les coses s’estan fent correctament”, va insistir. A la mateixa emissora, un dels participants en el concurs, Plastic Express, va explicar que en tot el procés hi va haver incertesa i que van decidir no presentar la documentació perquè no tenien “garanties” ni se’ls havia indicat una data d’entrega. Així mateix, empreses que es volien presentar al concurs van assenyalar que alguns notaris havien posat pegues per registrar-les com a unió temporal.

Precisament sobre la causa contra Vidal, el PSC demana empara a la Mesa del Parlament per la suspensió de la comissió d’investigació que havia de tractar les declaracions de l’exsenador. Els socialistes denuncien que el govern els ha fet arribar documentació obsoleta.

LES FRASES

No podran espantar ni caçar milions de ciutadans que volem votar
Carles Puigdemont
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Tot es farà amb totes les garanties i amb escrupolosa legalitat
Meritxell Borràs
CONSELLERA DE GOVERNACIÓ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia