Política

Setge al procés sobiranista

El ‘Financial Times’ avisa que Madrid sospesa aplicar severitat

Un article assenyala que alguns sectors defensen que caldria enviar dirigents independentistes a la presó

El Financial Times va publicar ahir un extens article sobre el procés català en què es feia ressò d’algunes visions que es donen a la capital de l’Estat. “Hi ha la convicció, normalment expressada en privat a Madrid, que el conflicte es podria resoldre només si el govern espanyol tingués el coratge d’aplicar mà de ferro. Un temps amb els capitosts a la presó i ben segur que tornaria la calma”, indica. L’article, signat per Tobias Buck, que tanca així la seva corresponsalia a l’Estat espanyol i es trasllada a Berlín, destaca la voluntat del govern català de tirar endavant el referèndum tot i l’oposició de Madrid. A més, avisa que els defensors d’un estat propi tenen “a l’abast” la majoria de vots per guanyar. “Entre la generació més jove, que s’ha educat en català i normalment té menys contacte amb la resta d’Espanya que els seus pares, hi ha els defensors més entusiastes de la independència”, afirma Buck en el reportatge.

Quant als efectes d’una actuació de l’executiu espanyol, assenyala que, “si Madrid s’excedeix, uns quants centenars de milers de catalans més es convenceran de la independència”. “Si els catalans es mantenen ferms, potser el suport a la independència acabarà superant la barrera del 50%.” També es refereix a la mobilització popular que ha assolit l’independentisme: “En els últims anys, Catalunya ha organitzat algunes de les manifestacions més grans d’Europa.”

Per Buck, “passi el que passi” en els propers mesos, “la història de l’impuls a la independència a Catalunya és notable, i ressona més enllà de les fronteres d’Espanya”. L’article reflexiona que “el conflicte que està a punt d’arribar no només és sobre el futur de Catalunya, sinó també sobre l’ànima d’Espanya”. “Per l’Estat espanyol, cada estelada que es penja en un balcó de Barcelona és un recordatori del seu propi fracàs històric per forjar una única nació dels diversos pobles i llengües que habiten a la península”, continua. “Espanya ha de viure amb el fet que els bascos i els catalans no només han conservat les llengües, sinó que molts encara es consideren nacions diferents.” I això considera que és “difícil d’acceptar “per a molts espanyols que somien ser una nació monolítica a la francesa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona