Política

Municipal

El govern de Colau entén que el nou codi ètic no li impedeix seguir contractant parents

Asens diu que, en aquest punt, el document no afegeix res al que ja diu la llei

La lectura irrita ERC, que havia introduït una esmena al text per evitar aquests casos

El govern d’Ada Colau entén que el codi ètic i de conducta de l’Ajuntament, que el ple va aprovar ahir, no suposa cap novetat respecte a les possibilitats existents de contractar a dit familiars o amics de membres de l’executiu municipal. Així ho va manifestar el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, pocs minuts després de l’aprovació del text, fet que va generar un emprenyament considerable en el si d’ERC, que havia introduït una esmena específica per regular aquesta qüestió.

El document va ser aprovat amb el suport de tots els grups excepte el PDeCAT, que es va abstenir, i la CUP, que hi va votar en contra. El redactat incorpora una esmena d’última hora introduïda per ERC que insta els membres de la corporació municipal a “abstenir-se de nomenar personal amb qui hi pugui haver conflictes d’interès familiar”.

Asens, però, va argumentar en declaracions a la premsa que el codi no comporta en aquest aspecte cap canvi respecte al que ja es feia fins ara i al que ja preveu la legislació vigent. El govern interpreta que, en el cas dels càrrecs eventuals, personal de confiança que es nomena a dit, “l’elecció és lliure”, segons Asens, que va insistir que no poden afegir més limitacions a les que ja estableix la llei, i va arribar a admetre que en aquest punt el codi “és estètic”. Pel que fa al nomenament de directius, en què el govern de Colau sí que està aplicant processos de selecció –que l’oposició ha denunciat que es fan a mida perquè els guanyin candidats afins a BComú–, la incompatibilitat es resoldria traient de la taula de contractació la persona vinculada amb l’aspirant.

Aquesta interpretació va provocar la reacció irada d’Esquerra. “Si algú del govern diu que no canvia res, és que està començant a pensar quina excusa ha de posar per incomplir el codi ètic”, va replicar l’edil Jordi Coronas, que va etzibar que el que hauria de fer l’executiu és aplicar-lo també retrospectivament, amb referència a casos com el de la parella del primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, Vanesa Valiño, que va ser contractada com a assessora per a l’àrea d’Habitatge.

El codi, que és aplicable a 480 persones, incloent-hi electes, directius, gerents, consellers de districte i personal eventual, preveu crear un comitè que vetllarà perquè s’hi doni compliment, liquida la possibilitat de rebre regals per un valor superior a 50 euros i veta que ningú pugui prendre decisions referides a empreses a les quals hagi estat vinculat els dos anys previs al moment d’entrar al consistori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA