Política

DAVID BOTE

ALCALDE DE MATARÓ

“No vull la independència, i no trairé els meus principis”

“Si tot es fa bé, com es diu que serà, faré el que digui l’autoritat electoral”

“Les diferències mai han aturat l’acció de govern i la nostra intenció és mantenir el pacte fins al final del mandat”

L’obsessió de Bote
Fidel a les seves ulleres vermelles i a la seva barba, David Bote manté que continua sent la mateixa persona que fa dos anys però a diferència d’aleshores diu que totes les hores, tota la seva energia i tots els seus esforços els dedica ara a una única obsessió: millorar per canviar la ciutat de Mataró. En poc temps va passar de fer de professor de secundària al Sagrat Cor de Sarrià a l’alcaldia, que va aconseguir recuperar el 2015 per al PSC, en què militava des de l’any 2002. Proper en les distàncies curtes, defensa valors com ara l’honestedat o l’esforç en la seva manera de fer política.
Com a alcalde dedico tots els esforços a construir, malgrat que hi ha gent que no ajuda a fer-ho
Tornaria a signar la declaració sobre els interessos del meu oncle amb els macroprostíbuls
Em tornaré a presentar a les eleccions perquè tinc il·lusió i vull acabar la feina

L’alcalde de Mataró, el socialista David Bote, va donar fa dos anys la campanada i va guanyar les eleccions. Ha compartit el govern municipal en minoria amb CiU, el principal rival polític a la ciutat, en un mandat difícil que ja ha superat l’equador.

Quin balanç fa d’aquesta primera meitat de mandat?
Positiu, hem fet molta feina en aquests dos anys. Des del començament vaig dir que érem dos partits molt diferents que hem fet l’esforç de posar-nos d’acord i malgrat les dificultats hem avançat molt. El primer any amb un pressupost amb un increment de la despesa social amb la filosofia que primer calia atendre la urgència del dia a dia i l’emergència social. Ara, gràcies al rigor de l’Ajuntament, hem recuperat la capacitat d’invertir i de posar la ciutat al dia. Tot això, aixecant també la mirada i tenint projectes estratègics per ser capaços de definir què volem ser.
Quins han estat els èxits?
Hem aconseguit fites importants, com les inversions als barris de Cerdanyola i Rocafonda, el pla d’impuls del centre i hem atès reivindicacions veïnals històriques. Si una cosa he demostrat és que soc l’alcalde de tots.
S’ha donat resposta també a problemes que feia anys que s’arrossegaven.
Sí, hem resolt problemes que estaven enquistats històricament com el cas del Sorrall o el deute de la Fundació Hospital amb Hisenda. Ho hem fet sense posar cap excusa i sense queixar-nos de les dificultats ni la complexitat de la situació.
I què no ha anat tan bé?
Malgrat haver millorat el contracte de la neteja de la ciutat, admeto que encara tenim marge de millora. El contracte, que es va signar abans que fos alcalde, té limitacions i hem de seguir treballant en aquest aspecte. També és veritat que hi ha alguns temes urbanístics que no avancen tan ràpidament com m’agradaria.
Com ara?
El Corte Inglés o el desenvolupament del districte Tecnocampus, però també l’informe que vaig encarregar per establir el futur de l’empresa municipal Pumsa, que s’havia de fer en tres mesos i que encara no s’ha enllestit.
S’estrenava com a alcalde. Ha deixat de ser verge, políticament parlant?
Després de dos anys, t’adones que no tothom té la teva manera de fer, ni tothom és igual. En qualsevol cas, no soc una persona que busca rumors, ni veu constantment ombres, sinó que com alcalde dedico tots els meus esforços a construir. Hi ha gent que es dedica constantment al politiqueig, al tacticisme o al postureig que no ajuden a fer-ho i puc dir orgullós que no he canviat.
Però ha après a ser políticament correcte?
Hi ha una cosa que era abans i que ho seguiré sent, prudent, i mirar de no prometre coses que després no es poden complir.
Té la sensació que les constants tibantors amb el seu soci de govern amenacen el pacte?
No tinc aquesta percepció. Tenim visions diferents i per tant hem de parlar molt les coses per arribar a acords, però això és el que ens va demanar la ciutadania quan va anar a votar.
Les crisis han enfortit aquesta relació?
Estic convençut que les diferències mai han aturat l’acció de govern.
Quines són aquestes diferències?
La més òbvia és el referèndum d’independència. Soc el que soc i segueixo dient que no vull la independència i que no trairé els meus principis. Respecto molt la part de la ciutadania que sí que ho és però no se’m pot demanar que canviï el compromís i el contracte amb els ciutadans.
No tem que amb un referèndum a la vista, l’acord amb CiU no sigui tan sòlid com defensa?
Ara el que toca és prudència i respectar el paper que cadascú defensa. La nostra intenció és arribar al final del mandat.
L’alcalde de Mataró cedirà espais per a l’1 d’octubre?
Amb la mà al cor i per respecte a uns i als altres, quan concretin què ens demanaran als ajuntaments ja en parlarem. Si tot es fa bé, com es diu que serà, faré el que digui l’autoritat electoral. Si això no passa, qui soc per demanar a un funcionari que incompleixi la llei i que posi en risc la seva feina? El que descarto totalment és incomplir la llei.
El govern s’ha mantingut en minoria, però estan oberts a incorporar algun soci més?
No ens ho hem plantejat, estic content amb l’acord que tenim. Tampoc tinc constància que ningú s’hagi ofert per entrar al govern de Mataró. L’oferta la vaig fer al seu dia a ERC i a ICV-EUiA, i van dir que no.
Han après a governar amb un ajuntament tan fragmentat?
Aquí he de reconèixer que estic molt satisfet per dos motius. D’una banda perquè nosaltres hem estat oberts al diàleg, però de l’altra perquè els grups de l’oposició també hi han respost. Que s’hagi aconseguit aprovar els dos darrers pressupostos municipals ha estat un èxit de tots i espero que en el futur aquesta entesa es torni a produir i que la proximitat a les eleccions no faci que els interessos partidistes es posin davant dels de la ciutat.
Una sentència del Suprem ha obert de nou la polèmica sobre els macroprostíbuls. Què farà l’Ajuntament per impedir-ne la instal·lació?
El nostre compromís és treballar dins de la legalitat per fer front a una possible instal·lació d’aquests establiments i farem servir totes les eines que tenim a l’abast.
Ha hagut d’admetre públicament que un oncle seu va col·laborar amb el promotor d’aquests negocis. Per què ho va fer?
Per un tema de protecció legal, però també per transparència. No volia que ningú tingués cap dubte sobre quines són les intencions de l’alcalde en aquest assumpte.
El seu oncle ho nega i li demana que rectifiqui. Ho farà?
Només puc dir que ara tornaria a signar aquesta declaració. La política no és cap programa del cor i, per respecte a la meva mare, no hi entraré més.
Va dir que en aquest mandat es materialitzaria el projecte d’El Corte Inglés. Es manté aquest compromís?
El Corte Inglés manté el seu interès per instal·lar-se a Mataró però no posarà en marxa cap inversió fins que desaparegui la incertesa legal que encara es manté. Hem intentat resoldre-les i hem fet tots els esforços i els passos necessaris en aquest sentit. Ara estem esperant la sentència que es dicti sobre el recurs que va interposar l’Assemblea Pagesa sobre el planejament urbanístic i el pla especial de patrimoni.
Per què no es va firmar el conveni previst entre aquesta entitat i l’Ajuntament perquè retiressin el recurs?
El govern municipal va fer el que havia de fer i les reivindicacions estan ateses. És veritat que la regidora d’Urbanisme, Núria Calpe, no ha estat capaç de signar l’acord i ara, independentment de la feina feta, hem d’esperar la resolució judicial.
A banda d’El Corte Inglés, s’afegeix un altre projecte com és l’ampliació del Mataró Parc, continua veient-ho com una oportunitat?
Sí, considero que Mataró Parc s’ha d’ampliar i que hem d’atendre la demanda d’aquest operador però no pot ser un substitutiu del comerç de proximitat i, per tant, el que s’ha de configurar és una oferta complementària. Ara hem de treballar per materialitzar el projecte i concretar-lo.
Una de les preocupacions del govern ha estat l’ocupació il·legal d’habitatges. Us sentiu sols en aquesta lluita?
No. Hi ha molts municipis que la tenen i que es troben en la mateixa situació. El que no pot ser és que qui no segueix les normes tingui premi. Dret a l’habitatge, sí, però seguint les regles de joc que hem establert entre tots.
D’aquí dos anys, repetirà com a candidat del PSC?
Sí. Em faria il·lusió acabar la feina que s’ha engegat, però això dependrà també dels mataronins. El codi ètic que vaig signar i que compleixo rigorosament diu que puc estar a primera línia política, com a molt, durant tres mandats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA