Política

Oriol Junqueras: “Cal preguntar al govern espanyol perquè incompleix la legalitat vigent”

El vicepresident del govern defensa que el percentatge òptim de participació al referèndum “és el mateix que a la resta que s’han fet, és a dir, cap”

El líder d’ERC demana que es deixi de fer por als funcionaris: “Quan s’ha obligat als funcionaris a fer coses?”

Oriol Junqueras, vicepresident de la Generalitat, ha considerat aquest dimecres, un dia després de presentar públicament la llei del referèndum, que “cal preguntar al govern espanyol perquè incompleix la legalitat vigent”. I és que, segons ha reiterat avui en una entrevista a Els Matins de TV3, “estem emparats per una llei per fer el referèndum i hi ha el compromís que sigui vinculant, són els dos elements centrals. A partir d’aquí haurem de veure què fa el govern espanyol”.

“De legalitat només hi pot haver una i només hi ha una, que és el dret internacional. La legalitat espanyola s’ha d’interpretar en funció d’aquesta i si la legalitat espanyola contradiu la font del dret internacional, són ells que incompleixen la llei”, ha insistit.

El vicepresident del govern ha explicat també que el percentatge òptim de participació al referèndum “és el mateix que a la resta que s’han fet, és a dir, cap. No n’hi ha hagut mai”. “El mínim de participació vàlid -ha continuat- serà el mateix que en tots els altres referèndums. Mai cap referèndum ha establert un mínim de participació, perquè ho hauríem de fer nosaltres? No es va establir un mínim de participació per entrar a l’OTAN o per aprovar la Constitució”. De fet, segons ha dit, “la comunitat internacional aconsella que no s’estableixi un mínim de participació perquè això afavoreix el boicot dels que estan en contra”.

Preguntat pels col·legis electorals, ha indicat que si hi ha alcaldes que no volen cedir locals, “s’obriran els locals de la Generalitat més pròxims”. “Els espais per a l’1-O seran els habituals”, ha afirmat.

En la mateixa línia, ha demanat que es deixi de fer por als funcionaris: “L’Ajuntament de Barcelona mai ha posat treballadors públics en cap contesa electoral. Quan s’ha obligat als funcionaris a fer coses? Deixem de fer por a la bona gent d’aquest país. És més fàcil i senzill del que a vegades sembla que volen que sembli”.

Oriol Junqueras ha assegurat que els consellers del govern “s’han compromès públicament amb complir el mandat electoral i tenen tot el convenciment del món”. I ha afegit: “És públic i notori que l’Estat espanyol actua sovint des de les clavagueres. Hi ha ministres de l’Interior que han anat a la presó. Però, hem de seguir defensant amb fermesa les nostres conviccions”.

En aquest sentit, ha admès que no ens trobem davant una situació normal “perquè en la majoria de referèndums que s’han fet al món no hi ha tingut un Estat en contra intentant impedir que se celebri”.

El líder d’ERC ha volgut subratllar: “Volem posar el futur de Catalunya en mans dels ciutadans de Catalunya. Estem aquí per fer la república, per guanyar el referèndum i per gestionar la millor manera de fer el país”. I ha conclòs: “L’amor és l’única cosa que justifica la vida. Que estimem és l’únic que justifica que hi siguem aquí”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona