Política

judicialització del procés

El TSJC esquiva resoldre ara la inviolabilitat de Forcadell

El tribunal respon per tercera vegada a la defensa de la presidenta i de Simó que es pronunciarà si tenen aquesta garantia en acabar la instrucció

Millo i Carrizosa critiquen l’acció de la mesa

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els quatre membres de la mesa (JxSí i de CSQP) investigats pels delictes de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) i prevaricació no sabran si els empara la garantia de la inviolabilitat parlamentària fins que acabi la investigació penal contra ells per haver permès dues votacions a favor del referèndum independentista el 6 d’octubre passat.

Així ho va resoldre ahir la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en una interlocutòria en què avala la instrucció que està fent la magistrada Maria Eugènia Alegret vers el cas Forcadell, especialment en no haver acceptat la petició del penalista Andreu van den Eynde, defensa de Forcadell i de la secretària primera de la mesa, Anna Simó, que ho resolgui al principi i accepti la seva inviolabilitat, i que dicti l’arxivament del procés penal contra elles. Ara, i per tercera vegada, en resposta a un recurs de queixa de Forcadell i Simó, el TSJC afirma que el tema de “fons” que plantegen i amb “caire de sobreseïment” no es pot sol·licitar “en qualsevol moment de la instrucció”, perquè només hi ha dos moments que el jutge es pot pronunciar sobre l’arxivament: en acabar la instrucció o en la petició de les acusacions. La defensa de les diputades exigia que la magistrada tractés a l’inici la qüestió de la inviolabilitat perquè “un cop acabada la investigació ja s’haurà vulnerat aquesta garantia, com la immunitat”. El TSJC tampoc accepta els recursos de forma presentats pel lletrat de Joan Josep Nuet (CSQP).

A més, ahir hi va haver una nova jornada del cas Forcadell, en què van comparèixer com a testimonis, sol·licitats pel fiscal, el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, que en el moment dels fets era portaveu del grup del PP, i el portaveu parlamentari de Ciutadans (C’s), Carlos Carrizosa. Tots dos polítics van coincidir a declarar que la presidenta i la mesa del Parlament no van obeir el mandat del TC de no promoure cap iniciativa a favor d’un referèndum d’independència. “El Constitucional no només anul·lava qualsevol iniciativa fora del marc normatiu, sinó que a més impedia fer-hi res”, va declarar Millo als periodistes.

A preguntes de la magistrada, Millo i Carrizosa no van recordar actes anteriors en què la mesa hagués limitat votacions independentistes. Millo va opinar que els tractats internacionals signats sí que són vinculants per a l’Estat espanyol, a preguntes de la defensa de Forcadell.

LA FRASE

La presidenta del Parlament es volia situar per sobre de la llei. El TC anul·lava i impedia actuar
Enric Millo
Delegat del govern espanyol i exportaveu del PP al parlament

El president del TSJC, a l’agost

Aquest estiu és cabdal i els integrants del govern català tenen directrius d’estar localitzables aquest agost, i especialment la segona quinzena. Als jutjats i tribunals, l’agost és inhàbil per a procediments normals, però es formen torns i el que s’anomenen les sales de vacances al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i a les audiències provincials.

La composició d’aquestes sales ja s’ha aprovat. El president del TSJC, Jesús María Barrientos, presidirà aquesta sala de l’1 al 6 d’agost, en què també hi haurà Carlos Ramos, fins al 15 d’agost. En la segona quinzena, el president de la sala serà el magistrat José de Quintana, president de la sala social del TSJC. També hi serà Mercedes Armas, que ha assumit la investigació contra el govern per les urnes i tot el que pugui venir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona