Política

Memòria històrica

El govern publica els 66.590 judicis franquistes anul·lats

La Generalitat permet consultar a internet la relació dels jutjats per la dictadura, que inclou quinze organitzacions

66.590 persones van ser jutjades per procediments militars durant la dictadura franquista a Catalunya. Així ho recull la llista de reparació jurídica de les víctimes del règim de Franco publicada ahir al web de la Generalitat per l’Arxiu Nacional de Catalunya. Algunes d’aquestes persones van ser objecte de més d’un procediment i cal sumar-hi, a més, quinze persones jurídiques; és a dir, entitats, la majoria mitjans de comunicació, que van ser processats per afiliació política, sindical, associativa, per les seves idees i per les seves opcions vitals. El document relata el resultat del judici i, per tant, es poden trobar entre els afectats persones investigades que van quedar en llibertat però també els casos més cruents: les condemnes a mort, com ara la de l’expresident de la Generalitat Lluís Companys, que figura a la llista amb la referència 8.701.

Tot plegat s’ha publicat en compliment de la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme aprovada al Parlament a finals de juny i que va anul·lar els judicis que es van fer durant la Guerra Civil espanyola i la dictadura posterior.

Des de la Generalitat destaquen que l’Estat franquista va considerar que tots aquells ciutadans contraris al règim havien de ser reprimits de manera “sistemàtica i transversal”, una situació que es va repetir sense tenir en compte el sexe, les edats, els orígens ni les condicions socials.

La publicació de la llista, que es pot consultar obertament a internet, va generar ahir mateix que moltes persones s’hi interessessin, busquessin familiars seus i ho compartissin a les xarxes socials, on van voler explicar la història dels seus avantpassats i els periples que la dictadura els va obligar a passar: exili, por, misèria, proscripció i captura. El document recull especialment els casos que van acabar amb execució, als quals es pot identificar ràpidament amb un distintiu que especifica que la sentència es va complir. El registre detalla, per ordre alfabètic, cognoms, nom, sexe, el tipus de procediment, les dates i la pena imposada. Es pot consultar la relació d’afectats des del web del l’arxiu, que recull els afectats per l’Auditoria de Guerra de l’Exèrcit d’Ocupació, el Tribunal Regional de Responsabilitats Polítiques de Catalunya, el Tribunal Especial per a la Repressió de la Maçoneria i el Comunisme i el Tribunal d’Ordre Públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa descarta ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona