Política

congrés dels diputats

procés sobiranista

Sánchez i Iglesias pacten dur al Congrés l’encaix català sense acordar com

El PSOE vol obrir la subcomissió constitucional i Podem exigeix una comissió de crisi territorial i el referèndum

Els socialistes proposen quitances al deute

Acord sobre el què, però discrepància en el com. La imminència de la consulta de l’1 d’octubre va planar ahir sobre la reunió que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias, van mantenir al Congrés i els va portar a una coincidència: no esperar de braços plegats i activar aviat alguna instància a la cambra baixa que debati l’encaix català. La coincidència, però, es va esgotar aquí, perquè el PSOE aposta per obrir una subcomissió a la comissió constitucional ja existent al Congrés i Podem vol un fòrum excepcional com ara una comissió de crisi territorial que no obviï la necessitat de celebrar un referèndum “efectiu”.

Després de l’encaixada de mans del desglaç del 27 de juny, Sánchez i Iglesias van celebrar ahir la segona reunió en tres setmanes i ja en companyia dels seus col·laboradors i titulars d’àrees, entre els quals, Meritxell Batet (PSC) i Xavier Domènech (En Comú Podem). Sánchez va traslladar a Podem el contingut de la Declaració de Barcelona firmada pel PSOE i el PSC dissabte i que advoca per no esperar a l’1-O a obrir un debat polític.

Si Margarita Robles va comunicar en nom del PSOE que no aprova les “sobiranies compartides”, des d’En Comú Podem Domènech va reprotxar als socialistes que fer una reforma constitucional –el tràmit no seria inferior a un any i exigiria una dissolució de les cambres– no s’adiu amb la urgència catalana. “La resposta passa per un referèndum efectiu i pel reconeixement de diferents sobiranies, i es pot fer dins de l’ordenament actual”, va dir apel·lant a l’article 92 de la llei orgànica 2/1980 sobre els referèndums consultius. “Però amb el PSOE hi ha una voluntat conjunta d’obrir un espai que abordi la situació catalana”, hi afegia Domènech.

El que també distancia el PSOE i Podem és la pressa per desallotjar Mariano Rajoy de La Moncloa. “Nosaltres tenim més pressa”, avisa la portaveu de Podem, Irene Montero. “No es tracta d’arribar al govern per arribar-hi, sinó d’arribar-hi per solucionar els problemes de la gent”, l’esmenava Robles refredant la moció de censura.

Abans de la reunió, el secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, va sorprendre exigint a l’Estat una quitança del deute de la Generalitat. Segons Ábalos, hi ha un deute “important” que l’Estat hauria de contribuir a resoldre amb “algun tipus de quitança” perquè “no es col·lapsi” la Generalitat i “es puguin atendre els serveis que presta”. El deute català és del 35% del PIB (més de 75.000 milions), mentre que el de l’Estat supera el 100% del PIB (més d’1.117.092 milions, és a dir, per sobre del bilió d’euros).

LES FRASES

No compartim la posició d’Units Podem a favor de les sobiranies compartides
Margarita Robles
portaveu del PSOE al COngrés
No diem no a una reforma constitucional però la urgència a Catalunya exigeix un referèndum efectiu
Xavier Domènech
portaveu d’en comú podem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona