Política

“Respecteu la democràcia, no hi tireu les clavegueres”

El president Puigdemont fa una crida a no distreure’s amb els “paranys” de l’Estat i garanteix les urnes per al referèndum

Turull avisa els comuns que hi haurà un moment que s’hauran de decidir

El PDeCAT es conjura per assumir “la responsabilitat” de fer el referèndum i, de passada, per tancar les ferides obertes per les sacsejades al govern. Així ho va escenificar ahir en un acte de la campanya del partit a favor del sí per l’1-O, a la plaça de la Concòrdia de les Corts, farcit de membres del govern i dirigents neoconvergents, amb el president Puigdemont al capdavant. Després que la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, el presentés com “l’home que ens diu que podem capgirar la història”, el cap de l’executiu va demanar als assistents que no es distraguessin amb “els processos administratius” per fer l’1-O ni amb els “paranys que ens posaran”. Sobre aquests “paranys”, va llançar un advertiment al govern espanyol i el seu bloqueig de l’1-O: “Respecteu la democràcia, no hi tireu les clavegueres.” La frase s’inspirava –va detallar– en un cartell de la plaça que deia: “respecteu la façana, no hi tireu pilotes”. Durant l’acte hi havia hagut referències al documental sobre les “clavegueres d’Interior” contra el procés sobiranista que anit va emetre TV3. Després de garantir que “hi haurà urnes”, Puigdemont va fer una crida a omplir-les. “Entomem la responsabilitat –va afegir– com han fet Mas” i els consellers sortints del govern, que “quan han hagut de triar entre país i partit no han tingut dubtes”.

L’acte va començar amb les intervencions del nou conseller de la Presidència i portaveu del govern, Jordi Turull, que seia al costat de la dirigent que fins ara ocupava aquest càrrec, Neus Munté. També hi eren la cap de campanya del partit per al sí al referèndum (Montserrat Candini) i el coordinador del PDeCAT (David Bonvehí). Aquesta era la primera aparició pública de Munté després de la sortida del govern, en un intent de mostrar normalitat. “Aquest és el meu govern, el nostre govern”, va assegurar Munté, per acabar de dissipar dubtes; un executiu que, segons va recalcar, “treballa perquè tothom pugui votar, els del sí i els del no”. Turull va enviar un missatge inequívoc als comuns, “un espai polític que ens té desorientats”. “Es diuen Catalunya Sí que Es Pot i ens diuen que no es pot.” I es va mostrar “convençut” que d’aquesta formació en sortiran alguns vots a favor de la llei del referèndum. Per Turull, veient “l’escalada de l’Estat”, la seva “equidistància ja no serà possible”. “Els que estiguin en contra de la independència són els primers interessats per anar-hi a votar perquè no hi haurà una segona oportunitat, no coneixem ningú que hagi sortit d’Espanya i hi vulgui tornar”, va reblar.

A les primeres files de l’acte, hi havia les conselleres Borràs i Ponsatí, la ja exconsellera Meritxell Ruiz i la seva antecessora en el càrrec, Irene Rigau, a més de l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias. El nou conseller d’Interior, fins la setmana passada portaveu del PDeCAT a Barcelona, Joaquim Forn, va etzibar una coça a l’actual alcaldessa, la líder dels comuns Ada Colau. “No tenir un alcalde com Trias no ajuda perquè la capital estigui al costat de tots els municipis.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric