Política

Junqueras fa una crida a desmuntar els intents d’“intimidació” de l’Estat

“El preu de votar són 5 milions? Què ens costa? 2 euros per cap?”, bromeja el vicepresident

Mas veu “impresentable” la decisió del Tribunal de Comptes

No estava convidat i es va colar inesperadament en la seixantena d’actes simultanis arreu del país amb què JxSí i les entitats sobiranistes pretenien explicar ahir les garanties de l’1-O: el Tribunal de Comptes. En concret, la decisió d’obrir una investigació contra els condemnats pel 9-N per dirimir si van cometre una malversació comptable i han de tornar els més de cinc milions d’euros que va pagar la Generalitat pel procés participatiu. En un acte al Teatre de Sarrià, el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, va fer una crida a la ciutadania perquè desmunti les “amenaces” i les “intimidacions” de l’Estat espanyol.

Una voluntat de fer por que, segons va assegurar, no és “infinita” i a més perd efectivitat si s’analitza com es concretaria, cosa que el govern espanyol no fa. Les possibles conseqüències patrimonials del 9-N per a l’expresident de la Generalitat Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i els exconsellers Irene Rigau i Francesc Homs li van servir d’exemple. “De debò creuen que ens intimidaran prou perquè deixem de ser demòcrates? Si el preu de tot plegat fos cinc milions, tenint en compte que el 9-N en van votar 2,3, què ens costa? 2 euros per cap? Tenim dos euros per cap?”, va bromejar Junqueras, que protagonitzava l’acte al costat de Rigau.

Des d’Andorra la Vella, en una conferència organitzada per l’ANC, Mas va qualificar d’“impresentable” i “insòlita” la determinació del Tribunal de Comptes d’obrir una investigació. Va emmarcar-la, a més, en la voluntat de l’Estat espanyol de fer “por” de cara al referèndum de l’octubre.

“Llegeixo i escolto que el Tribunal de Comptes ens ha comunicat... Encara no hem rebut res però és l’habitual”, va piular Ortega a través de Twitter. Per Rigau, l’Estat “s’inventa” noves vies per injectar la por a la gent. En l’acte que va compartir amb Junqueras a Sarrià, Rigau va agrair el suport de la ciutadania després que el president de l’ANC, Jordi Sànchez, declarés la predisposició de l’Assemblea a “ ajudar fins a l’últim cèntim” la “classe política” compromesa amb el procés. “No fallarem perquè sabem que vosaltres no ens fallareu”, va rematar Sànchez. JxSí i les entitats sobiranistes preveuen fer fins a 200 actes aquest juliol per difondre les garanties de l’1-O. Combatre la por i difondre informació n’és el propòsit, tot i que ahir a Sarrià la majoria de l’auditori era independentista i partidari del referèndum sense dubtes.

Homs va piular que “ja poden anar fent... que l’1 d’octubre, referèndum.” El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també va usar Twitter per referir-se a la persecució patrimonial dels condemnats pel 9-N. “Les garanties del Tribunal de Comptes deuen convèncer els qui callen davant d’aquest greu abús de l’Estat. Greu i vergonyós”, va sentenciar. Per Junqueras, el govern espanyol “actua contra els principis democràtics més bàsics” i la Generalitat ho fa des de la “normalitat”.

“Els Mossos permetran votar l’1-O”

El conseller d’Interior, Joaquim Forn, va assegurar ahir que el paper dels Mossos d’Esquadra el dia del referèndum permetrà que es pugui votar “en condicions de tranquil·litat i seguretat”. Ho va afirmar després de reunir-se amb comandaments policials a Barcelona, on va recordar que el paper de les forces de seguretat de Catalunya és, “com qualsevol policia de qualsevol país del món”, que quan hi ha eleccions es pugui votar amb seguretat.

“La policia de Catalunya complirà la llei i farà complir la llei. Continuarà fent el que ha fet sempre”, va dir el conseller d’Interior, que hores abans s’havia entrevistat amb el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que va demanar-li que els Mossos garanteixin el compliment de la legalitat l’ 1 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia