Política

Turull assegura que els partidaris del ‘no’ aniran a votar l’1-O perquè “són demòcrates”

El conseller de Presidència, Jordi Turull, ha assegurat aquest dijous que els partidaris del ‘no’ a la independència aniran a votar en el referèndum de l’1-O perquè creu que els catalans “són demòcrates” abans de ser d’un partit determinat. Així, en una entrevista a El Matí de l’estiu de Catalunya Ràdio, ha reivindicat que els votants del ‘no’ són els més interessats a anar a votar, ja que “és l’última oportunitat que tenen” per defensar que Catalunya no s’independitzi, mentre que els del ‘sí’ poden tenir noves oportunitats en el futur.

Turull ha sostingut que la gent “abans de ser del PP, de Ciutadans o del PSC són demòcrates” i que les enquestes mostren que els catalans volen decidir i creuen que el conflicte entre Catalunya i Espanya s’ha de resoldre votant.

Preguntat per si hi haurà una campanya defensant el ‘no’ a la independència, ha afirmat que “apareixeran persones que defensaran el no”, que poden estar organitzades o no, i que el govern garantirà que tindran els mateixos espais per dur a terme la seva campanya que els independentistes.

Després que aquest dimecres el Tribunal de Comptes activés la investigació per reclamar als organitzadors de la consulta del 9-N els més de cinc milions que es van destinar per a aquesta votació, Turull ha alertat que “l’Estat és capaç de provar-ho tot” i ha criticat que s’està judicialitzant la política i polititzat la justícia.

Ha afirmat que el Tribunal de Comptes ha obert aquesta nova investigació perquè ha vist que el judici del 9-N no canviarà les intencions de l’independentisme i ha rebutjat que pugui obstaculitzar la celebració de l’1-O: “Fa riure si ningú es pensa que amb cinc milions això s’atura”.

A més, ha defensat que el govern no doni gaire informació sobre el procés de compra de les urnes o sobre la llei de transitorietat jurídica perquè l’Estat està actuant de manera poc convencional, però ha assegurat que si organitzen l’1-O de manera correcta “les envestides de l’Estat tindran un efecte zero”.

Després de les declaracions del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, en les quals va dir que el Govern espanyol podia forçar eleccions autonòmiques, Turull ha negat que existeixi aquesta possibilitat perquè “no hi ha base i no ho podran fer”, ja que considera que no poden retirar la potestat de convocar eleccions al president de la Generalitat.

A més, ha anunciat que els grups de JxSí i la CUP presentaran el contingut de la llei de transitorietat jurídica, coneguda com a llei de desconnexió, al voltant de la setmana vinent i ha ressaltat que la gent tindrà tota la informació d’aquesta llei i la del referèndum.

Turull ha indicat que la llei del referèndum deixa clar que la proclamació d’independència si guanya el ‘sí’ l’1-O la farà el Parlament, que protegeix els funcionaris i que qualsevol risc l’assumiran els càrrecs polítics, i que els catalans a l’exterior podran votar com en unes eleccions normals, encara que ha expressat la necessitat que s’apuntin al registre de catalans a l’estranger.

Preguntat per l’article del lletrat major del Parlament, Antoni Bayona, en el qual defensa que l’1-O no podrà complir amb els estàndards mínims exigibles, ha advertit que “no és un article jurídic, és polític”, per la qual cosa ho considera l’opinió política que té un ciutadà però sense cap validesa jurídica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona