Política

La Guàrdia Civil, al Palau pel 3%

Agents, per ordre del TSJC, requereixen també al Parlament, Justícia i al CTTI l’agenda de Gordó per les suposades comissions a CDC

El govern els fa esperar i els dona una part de la informació

Insòlit. Quatre escamots d’agents de la Guàrdia Civil es van presentar ahir, de bon matí i alhora, al Palau de la Generalitat, al Parlament, al Departament de Justícia i al Centre de Telecomunicacions de Tecnologia de la Informació (CTTI) per requerir-los informació sobre les agendes oficials del diputat Germà Gordó, en els seus anteriors càrrecs de secretari del govern i conseller de Justícia, del 2010 al 2016, per aclarir la seva implicació en el cas del 3%, per suposades comissions il·legals a Convergència.

Tot i l’enuig i el desconcert inicial, fonts judicials van aclarir que els agents actuaven delegats pel magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Carlos Ramos, que investiga Gordó pel 3%. Des del govern de Puigdemont, també van precisar que “per indicació del conseller de Presidència”, Jordi Turull, es va fer esperar els agents i després van donar-los la informació trobada. El mateix van fer a Justícia i al Parlament. “La seu del govern de Catalunya no pot ser lloc d’escenificacions mediàtiques de cap mena”, van denunciar des de l’executiu. El fiscal anticorrupció José Grinda va visitar les quatre seus, tot i que els agents duien requeriments detallats i no anaven pas a fer registres.

Les agendes oficials de Gordó no van ser trobades enlloc. Els requeriments judicials d’ahir, a petició de la fiscalia, eren l’últim intent de trobar aquestes agendes amb les quals es volen demostrar reunions de l’exconseller de Justícia amb empresaris de Copisa, Oproler i Pasquina en temps propers a adjudicacions d’obres públiques a aquestes societats, tal com recullen les agendes d’empresaris imputats. Fa uns mesos que la secretaria del govern de la Generalitat ja va informar al jutge del Vendrell –que du tota la causa contra els empresaris que pagaven donacions a fundacions de CDC suposadament a canvi d’obra pública– que no havia pogut localitzar l’agenda de Gordó (del desembre del 2010 al desembre del 2012) perquè “es desconeixia quina era la bústia del correu en què va ser portada i en haver-se eliminat la bústia de Gordó del servidor departamental per una migració de dades”, segons recull un escrit del TSJC.

L’acció de la Guàrdia Civil es va allargar fins ben entrada la tarda, ja que van demanar que la informació facilitada en paper se’ls donés en suport informàtic. Així, una delegació policial de vuit agents de la Guàrdia Civil vestits de paisà (alguns tapant-se la cara amb mocadors) es va presentar al Parlament a quarts d’onze del matí, acompanyada del fiscal Grinda. Segons fonts de la cambra, la seva petició era aconseguir els continguts del correu corporatiu de Gordó. Per aquesta raó, els agents van ser acompanyats en un despatx de la planta baixa, situat dins del Departament d’Infraestructures, Equipaments i Seguretat. En tot moment van estar acompanyats per treballadors del Parlament, i van ser informàtics de la cambra –que van baixar un ordinador al despatx en qüestió– els que els van proporcionar estrictament la informació que se’ls demanava, segons fonts consultades per aquest diari.

Abans d’accedir a les dependències parlamentàries, els agents van haver de deixar les armes i van ser acreditats. La Guàrdia Civil, a més, no va pujar a la planta noble, ni va registrar el despatx de Gordó. Un cop acabat el buidatge dels fitxers del correu electrònic, al cap d’una hora, els agents van marxar de les dependències parlamentàries.

Paral·lelament, cinc agents de paisà van anar al Palau de la Generalitat per obtenir informació de l’etapa de Gordó com a secretari del govern. Per ordres de Turull, els agents es van esperar en una sala de visites adjunta a l’entrada principal del Palau fins que se’ls va lliurar la informació. En concret, es tractava del llibre de visites de Gordó i la relació del personal que li va donar suport administratiu del 2010 fins al 2012. “En cap moment l’agent ha manipulat sistemes informàtics de la Generalitat”, van insistir des de Presidència. A la seu de Justícia, al carrer Pau Clarís, va passar el mateix. Cinc agents van esperar en una sala de la primera planta fins que van donar-los la informació que van trobar: actes públics i protocol·laris de Gordó. Res de l’agenda.

LES XIFRES

5
domicilis de Gordó
volia registrar la fiscalia el gener passat. El TSJC va dir-li que ho provés amb agendes oficials.
3
obres públiques a sospita
i amb donacions a CDC haurà d’aclarir Germà Gordó, si ho vol, dilluns vinent al jutge.

Dos testimonis l’incriminen

Tot i l’enrenou generat ahir per la Guàrdia Civil, amb el vistiplau del TSJC, Germà Gordó es va limitar a fer una piulada a Twitter amb una imatge totalment blava: “Sense comentaris. Cel serè.” L’exconseller de Justícia ha estat citat a declarar dilluns vinent com a investigat pel cas del 3%, per suposades comissions a CDC, partit del qual Gordó va ser gerent del 2004 fins al 2011. Dos fiscals anticorrupció van demanar la investigació de Gordó fa un any i el TSJC, com que és aforat, els ho va denegar per falta de proves, i sobretot perquè volien registrar els seus cinc domicilis, que comparteix amb la magistrada i vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) Roser Bach. La segona petició d’investigació va prosperar perquè dos testimonis protegits van assenyalar Gordó, tot i que en obres del 2004 al 2009. Amb la imputació, el PDeCAT va pressionar-lo perquè deixés l’acta però l’objectiu de l’exconseller és mantenir-se com a diputat no adscrit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona