Política

operació diàleg

L’Estat condiciona el pagament del FLA a que el Govern no gasti ni un euro al referèndum

Els interventors de les conselleries, el director general de pressupostos i el director general de política financera hauran de remetre certificats cada setmana

En cas d’incompliment Catalunya es quedaria sense les transferències del Fons de Liquiditat Autonòmic

El govern espanyol demanarà setmanalment certificats als responsables de la gestió i intervenció econòmica de la Generalitat per comprovar que no hi hagi cap partida destinada a l’organització del referèndum de l’1 d’octubre. L’acord obliga els interventors de les conselleries, el director general de pressupostos i el director general de política financera a remetre aquests expedients cada setmana. El Ministeri d’Hisenda serà l’encarregat de comprovar i verificar els certificats. El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha avançat que en cas d’incompliment Catalunya es quedaria sense les transferències del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). Aquest 2017, l’Estat preveu destinar a Catalunya a través d’aquest fons un total de 3.600 MEUR.

L’acord s’ha pres a instàncies del Ministeri d’Hisenda i, a la pràctica, suposa un control sobre la totalitat del pressupost de la Generalitat. El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha estat l’encarregat d’explicar què suposa aquesta iniciativa sense precedents.

L’acord es publicarà al BOE previsiblement demà i, a partir de llavors, diferents funcionaris i responsables de les finances del Govern de la Generalitat estaran obligat a enviar setmanalment certificats de pagament de totes les despeses. Serà el Ministeri d’Hisenda l’encarregat de comprovar que no hi ha cap encàrrec ni cap despesa destinada a l’organització del referèndum. L’objectiu, doncs, és clar: impedir que no hi hagi diners públics destinats a l’organització de l’1-O.

Aquesta és la primera iniciativa que pren el govern espanyol sense escudar-se en la justícia. Tanmateix, Méndez de Vigo ha defensat que actuen emparats per la sentència del TC que va declarar inconstitucional la partida dels pressupostos destinada a l’organització del referèndum (l’addicional 40). La decisió s’ha pres en el sí de la comissió delegada d’assumptes econòmics i se n’ha donat compte al govern espanyol durant la reunió del Consell de Ministres.

Els encarregats d’enviar i signar els informes setmanals seran els interventors de totes les conselleries i entitats públiques, els responsables econòmics-financers on no hi hagi intervencions delegades, el director general de pressupostos i director general de política financera. Per tant, el govern espanyol reposa la responsabilitat a les esquenes dels funcionaris.

L’amenaça del FLA

En cas que el Govern destini diners a l’organització del referèndum, l’Estat amenaça amb retirar-los els diners del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), diners que es transfereixen a les comunitats per pagar proveïdors i serveis bàsics. Des del novembre de 2015, l’Estat ja controlava mensualment que aquests diners transferits es gastessin en els serveis que tocava.

Méndez de Vigo ha recordat que des del 2012 s’han destinat a la Generalitat 67.000 MEUR i que la previsió d’aquest 2017 és arribar als 3.600 MEUR.

Sancions als funcionaris

El govern espanyol alerta que els responsables de signar els documents són els interventors i que si no ho fan, no envien els certificats o es comprova que autoritzen partides per al referèndum hauran d’assumir-ne les responsabilitats. Méndez de Vigo ha avançat que es tractaria de sancions però no ha concretat més.

Mesura preventiva

El portaveu del govern espanyol ha afirmat que és una mesura “preventiva en favor de la prosperitat i benestar dels catalans”. “Creiem que hem de garantir que els diners van on els catalans volen: als serveis públics”, ha valorat el portaveu, que afirma que és una mesura per evitar que els diners públics “vagin destinats a un referèndum il·legal”.

Méndez de Vigo espera no haver d’arribar a retirar el FLA a la Generalitat però alerta que, en cas d’haver-ho de fer, haurà de ser “el govern del senyor Puigdemont qui doni explicacions als catalans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid