Política

Trump assegura tenir “poder absolut d’indult”

El president dels EUA no posa límits a la capacitat de perdonar familiars i integrants del seu equip en la trama russa

El fiscal general hauria mentit de nou sobre les converses amb l’ambaixador rus

Donald Trump continua pensant que seure al despatx oval de la Casa Blanca li dona un poder semblant al d’un monarca absolutista, i creu que no hi ha millor manera de demostrar-ho que recordant que està per sobre de qualsevol llei o situació, incloses les possibles acusacions i delictes que puguin sorgir de la trama russa que el persegueix.

Des de fa dies es rumoreja que està preguntant a la legió d’advocats que l’envolta que analitzin fins on arriba el poder d’indult d’un president, i si hi ha la possibilitat d’autoperdonar-se. Ahir va fer públic, a través de Twitter, que no tem res del que li pugui passar perquè, pel fet de ser qui és i del seu càrrec, té un “poder absolut d’indult”.

Trump va deixar les cartes marcades en l’afer rus: mentre està mirant com desprestigiar i posar fi a la investigació especial sobre el cas, jugant amb la idea d’acomiadar el fiscal especial que està al capdavant del Russiagate, estudia com perdonar tots els que l’envolten.

De figures a qui indultar no li’n faltarien, si es confirma tot el que ha aparegut en els primers sis mesos de presidència. L’últim escàndol torna a tenir com a protagonista el fiscal general, Jeff Sessions: segons The Washington Post, hauria parlat amb l’ambaixador rus a Washington durant la campanya, tot i negar-ho de manera repetida durant mesos.

Si es demostra que va mentir als senadors sota jurament s’enfrontaria a una acusació formal de perjuri. El seu càrrec estaria encara més en la corda fluixa, després de l’esbroncada que va rebre a través de The New York Times per haver-se inhibit de l’afer rus.

De moment, però, no hi ha res comprovat, i Trump continua culpant de tot el que passa els mitjans de comunicació. “L’únic crim de moment són les filtracions contra nosaltres de les notícies falses”, va piular, convençut que tot el que publica la premsa és “il·legal” i cal aturar-ho.

Trump no pot amagar la incredulitat pel fet de sentir-se perseguit mentre ningú investiga la seva rival en la campanya electoral, la demòcrata Hillary Clinton, i “els lligams amb Rússia”; o com l’exdirector de l’FBI, James Comey, a qui va acomiadar, va filtrar detalls de les trobades privades amb el mandatari i no ha estat castigat per haver-ho fet.

El Congrés, mentrestant, continua la croada contra Rússia, i la setmana entrant consolidarà un nou paquet de sancions contra figures i empreses properes al Kremlin per la ingerència en les eleccions.

Entre les piulades matinals de Trump no podia faltar-hi l’atac a The New York Times, l’exemple més evident de la seva relació ambivalent amb la premsa. Si fa un parell de dies li va concedir una entrevista extensa i exclusiva, ahir el va acusar d’haver “frustrat” una operació per matar el líder d’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, sense més detalls. “[Posen] els seus interessos malaltissos davant de la seguretat nacional”, va dir, sense més detalls. El secretari de Defensa, James Mattis, confessava hores abans no saber si el cap d’EI era viu o mort, després que els últims dies les informacions sobre el destí de Baghdadi hagin estat confuses.

LA FRASE

De moment l’únic crim són les filtracions contra nosaltres de les notícies falses
Donald Trump
president dels EUA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona