Política

Una victòria dramàtica permet a Trump avançar en la reforma sanitària

El vot de qualitat del vicepresident Pence desfà l’empat i aplana el camí per a la derogació de l’‘Obamacare’

Crits de manifestants als senadors republicans

Donald Trump necessitava desesperadament un triomf en l’àmbit legislatiu i ahir el va aconseguir de forma agònica. El Senat va aprovar per la mínima començar a debatre la contrarreforma del sistema de salut dels EUA, el primer pas per completar la tan anhelada derogació de l’Obamacare.

La pressió i les amenaces del president nord-americà van ser cabdals per revifar un projecte que fa poques setmanes era un cadàver. Els senadors republicans, incapaços de redactar un text unificador, van haver de recuperar la llei aprovada a la Cambra de Representants per poder avançar cap a la següent etapa del procés legislatiu. Estaven obligats a entregar un triomf a la Casa Blanca i, després de molts intents, ho van aconseguir.

Dues senadores republicanes van dur la votació al límit. Susan Collins (Maine) i Lisa Murkowski (Alaska) van complir la promesa i van desafiar el lideratge del seu partit votant no.

La negativa deixava els conservadors sense marge de maniobra. Fins a últim moment, el republicà Ron Johnson va estar debatent amb els líders del Senat per acabar de decidir el vot. En un gest dramàtic el veterà John McCain, a qui s’acaba de diagnosticar un càncer de cervell, va viatjar d’urgència a Washington per poder votar. La contrapart demòcrata, mentrestant, s’ho mirava sense moure’s i van decidir no votar fins a l’últim minut. L’empat el va haver de resoldre el vicepresident, Mike Pence, amb un vot de qualitat al Senat. Quan va dir sí, els senadors republicans havien aconseguit obrir el debat sobre una nova llei sanitària, promesa que arrosseguen des de fa més de set anys. A partir d’ara comença una nova batalla. El text de la Cambra de Representants, segons una anàlisi independent, deixaria més de 23 milions de nord-americans sense assegurança mèdica, i retallaria els subsidis i fons al servei públic destinat a la població més pobra.

Unes clàusules que no accepta gairebé ningú, inclosos molts republicans que van votar a favor de començar el debat sobre aquest text. “No votaré a favor de la llei tal com està ara”, va assegurar McCain, fortament ovacionat quan va entrar a l’hemicicle. Trump no va poder amagar la satisfacció d’haver aconseguit el que volia, un “gran pas” per revocar un altre aspecte del llegat del seu predecessor, probablement el més popular i el que més afecta els nord-americans.

Tot i que encara queda molt per consolidar la derogació i probable substitució de l’Obamacare, les protestes no s’aturaran. Abans de la votació, una vintena de manifestants van ser desallotjats del Senat per cridar “Mateu la llei” i “Vergonya!” als republicans. A poc més d’un any de les legislatives, el nou pas en l’eliminació del sistema de salut va ressuscitar i donarà feina.

LA XIFRA

2
senadores
republicanes van desafiar el seu partit i van votar contra l’obertura del debat per derogar l’‘Obamacare’.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona