Política

la judicialització del procés

Elena i Clotet ja són a la Guàrdia Civil per declarar al voltant de l’1-O

El govern català, per la seva part, prepara una denúncia contra el jutge d’instrucció número 13 de Barcelona

Afirma que és una “causa general” i que vulnera drets fonamentals després que ahir la Guàrdia Civil acusés un alt càrrec per la web del Pacte pel Referèndum

El que fos portaveu del comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Igansi Elena, i el director general de Comunicació del Govern de la Generalitat, Jaume Clotet, ja són a la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia, a Barcelona, per declarar davant els agents. Tots dos van ser citats dimecres per a aquest dijous. Clotet ha arribat a les dependències poc abans de les 8.30 hores del matí i Elena ha entrat a les 10.15 hores. Tots dos acudeixen a declarar un dia després que ho fos el secretari general de la Presidència, Joaquim Nin, i abandonés la caserna amb la condició d’investigat policial per sedició, per haver estat el responsable d’adquirir el domini web PacteNacionalPelRefendum.cat.

El govern català, per la seva part, prepara una denúncia contra el jutge d’instrucció número 13 de Barcelona després que, ahir, el secretari general de la Presidència, Joaquim Nin, fos cridat a declarar com a testimoni davant de la Guàrdia Civil per haver activat el domini de la web del Pacte Nacional pel Referèndum i, un cop finalitzat l’interrogatori, sortís com a investigat en la “causa general” oberta pel referèndum de l’1-O contra el jutge i exsenador d’ERC Santiago Vidal; el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, i el jurista Carles Viver Pi-Sunyer.

El magistrat Juan Antonio Ramírez va assumir el cas que, inicialment, investigava els delictes de revelació de secrets i delicte informàtic però que, a partir d’una querella de l’ultradretà Vox, s’ha convertit en una investigació per malversació de fons públics, revelació de secrets, delicte informàtic, infidelitat en la custòdia de documents, sedició i rebel·lió, així com contra la pau i independència de l’Estat. De les polèmiques declaracions, el jutge Vidal va assegurar que el govern tenia les dades fiscals dels contribuents, a més que hi ha partides amagades al pressupost de la Generalitat per fer el referèndum.

La Guàrdia Civil informava, ahir, que durant l’interrogatori se li va fer saber a Nin que davant les seves declaracions la seva situació passava de testimoni a acusat en l’àmplia causa contra Vidal, Salvadó i Viver Pi-Sunyer per la qual també han hagut de declarar com a testimonis diversos funcionaris durant les darreres setmanes –de fet, ahir, també declarava el director general d’Atenció Ciutadana, Jordi Graells, que segons el cos policial continua en el cas només com a testimoni. La Guàrdia Civil va assegurar a Efe que va aturar la declaració de Nin i va fer entrar l’advocada dels Serveis Jurídics de la Generalitat perquè l’assistís en la seva declaració com a imputat policial. No obstant això, és el jutge qui té la potestat de canviar la situació jurídica de Nin i qui el pot citar a declarar en qualitat d’investigat i concretar els delictes, després de rebre els informes de la Guàrdia Civil. O ho pot descartar per falta d’indicis delictius.

El govern català va reaccionar ahir a la imputació policial de Nin anunciant que denunciaria el magistrat i el cos armat, convertit en policia judicial, per “vulnerar drets fonamentals com el de legítima defensa, reunió o llibertat ideològica”, segons el conseller de la Presidència, Jordi Turull. Turull, a més, recordava ahir que també s’han inclòs en aquesta “causa general” els interrogatoris de la Guàrdia Civil al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) per l’acte de Junts pel Sí en què el grup parlamentari i el president i vicepresident van presentar en públic la llei del referèndum.

Mana la fiscalia del TSJC

“Ja n’hi ha prou”, advertia ahir Turull en una compareixença expressa al Palau de la Generalitat per denunciar el que considera una “actuació premeditada” no ja contra el govern català sinó contra càrrecs i funcionaris públics: “La Guàrdia Civil interroga funcionaris i càrrecs públics sobre afers que res tenen a veure amb la causa oberta contra Vidal”. Turull va denunciar que “determinades declaracions de testimonis” són filtrades a l’opinió pública tot i el secret de sumari davant la indefensió dels afectats.

La Guàrdia Civil no va donant pals de cec sinó que segueix les ordres directes de la Fiscalia Superior de Catalunya, la qual va iniciar i la investigació sobre la publicitat del referèndum, i ara el magistrat li ha deixat gairebé dirigir la investigació, segons confirmen fonts judicials a El Punt Avui.

Pel conseller portaveu, és inacceptable que Nin sigui citat com a testimoni i surti imputat en el cas per haver autoritzat el domini de la web del Pacte Nacional pel Referèndum quan la decisió és fruit d’una resolució aprovada pel Parlament que ni tan sols ha estat recorreguda pels tribunals. “Es criminalitza l’intent de buscar el pacte i l’acord amb l’Estat per celebrar un referèndum pactat” i va advertir que barrejar-ho tot en el que considera una “causa general” obre la porta a investigar qualsevol iniciativa ciutadana favorable al referèndum. En aquest sentit, el qui va ser president del comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum, l’exdiputat Joan Ignasi Elena, també haurà de declarar avui davant la Guàrdia Civil, junt amb el director de comunicació del govern , Jaume Clotet.

El conseller Turull anunciava ahir que els serveis jurídics estudiaven l’abast de la denúncia que es vol presentar avui al jutjat de guàrdia contra el jutge Ramírez i la Guàrdia Civil. Turull no va dubtar a insinuar que l’actuació del cas segueix el mateix guió irregular que es denuncia en el documental Las cloacas de Interior sobre la conxorxa del ministeri per empastifar el prestigi de líders independentistes i de Podem: “Vox presenta una querella, el fiscal la fa seva, el jutge l’admet i decreta el secret del sumari i, a partir d’aquí, entren per tot arreu.

LES FRASES

Ja n’hi ha prou. Denunciarem els impulsors de la causa per una vulneració molt greu de drets
Jordi Turull
conseller de la presidència
La Guàrdia Civil interroga funcionaris i càrrecs públics sobre afers que res tenen a veure amb la causa contra Vidal
Imputen Nin en una causa general per autoritzar el domini del web Pacte Nacional pel Referèndum


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona