Política

parlament de catalunya

EN DIRECTE

El Parlament reclama “vies segures i legals” per als refugiats i insta l’Estat a “complir els seus compromisos” d’asil

El ple aprova una resolució que sol·licita al Govern la creació d’un programa d’acollida per a menors no acompanyats

La resolució reclama igualment que el govern de l’Espanyol acabi “amb les devolucions en calent i altres pràctiques que vulneren els drets humans a la frontera sud”

El ple del Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous una proposta de resolució on es posiciona a favor “de l’establiment de vies legals i segures” per als refugiats. Malgrat que la majoria dels punts han rebut el suport de tots els grups, alguns dels que fan referència a reclamacions al govern espanyol han obtingut el vot en contra o l’abstenció de PPC i Cs. La resolució, però, ha tirat endavant igualment reclamant a l’Estat que “acompleixi els seus compromisos a la UE de reassentament i reubicació abans de juliol i setembre de 2017 respectivament”, així com el desenvolupament del reglament de la llei d’asil. La proposta aprovada també exigeix al Govern català “la creació d’un programa d’acollida per a menors no acompanyats en els països inclosos en els programes de reassentament que permeti millorar la seva acollida en condicions de seguretat i adequació al seu projecte migratori d’emancipació i accés a la ciutadania”. El text que ha tirat endavant també demana a la Generalitat que “reiteri el seu oferiment per contribuir a establir un corredor humanitari”, tot constatant que “el procés d’acollida ha de ser integrador, participat i finançat per la resta d’actors institucionals, socials i cívics catalans”. De la mateixa manera, ha instat l’Estat espanyol a “flexibilitzar els criteris per tal d’agilitzar els processos de reunificació familiar, ampliant els supòsits de reagrupament de família extensa”. També es reclama al Govern de la Generalitat a que insti l’executiu espanyol a “aplicar programes d’admissió humanitària, sense una durada determinada ni limitacions laborals o d’accés a la nacionalitat, permetent a les persones modificar el seu estatut d’admès o tolerat a territori comunitari”. A més, la resolució reclama igualment que el govern de l’Espanyol acabi “amb les devolucions en calent i altres pràctiques que vulneren els drets humans a la frontera sud” i que tanqui els polèmics CIE, i exigeix “l’arribada de menors no acompanyats a Catalunya dins els programes de reubicació i reassentament”. Per últim, la resolució aprovada sol·licita que “es retiri el suport a l’acord entre la UE i Turquia i s’insti tant el govern espanyol com el Consell de la UE i la Comissió Europea a que suspenguin de forma immediata cautelar la seva aplicació”. 

LES FRASES

Els diputats amb judici oral seran suspesos

El text final de la reforma incorpora també una esmena transaccionada entre JxSí i la CUP, aprovada amb el suport de tots els grups, tret del PP, que disposa que la mesa del Parlament acordarà la suspensió immediata dels drets i deures d’un diputat quan sigui acusat per delictes vinculats a la corrupció, i l’acte d’obertura del judici oral sigui ferm. A la pràctica això vol dir que perdrà la condició de diputat, no podrà participar en la vida parlamentària i no percebrà el sou, si bé no se’l desproveirà de l’escó ni de l’acta d’electe. El diputat no adscrit –en ser investigat pel cas 3%– Germà Gordó no va participar en la votació. Fins ara, perquè el Parlament suspengués la condició d’un diputat s’havia de donar el cas d’obertura de judici oral, calia un dictamen motivat de la comissió de l’Estatut del diputat i el ple l’havia d’aprovar per majoria. Ara només caldrà el dictamen si hi ha dubtes sobre el tipus de delicte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona