Política

Puigdemont defensa l’adjudicació de l’obra pública dels governs de Mas

L’oposició carrega contra CDC i acusa ERC de tapar-li la “corrupció”

El president remarca que l’informe avala que no es va afavorir cap empresa

Un informe del departament d’Oriol Junqueras sobre l’adjudicació d’obra pública d’Infraestructures.cat dels governs d’Artur Mas, que detecta criteris de subjectivitat en la contractació, va protagonitzar ahir la sessió de control parlamentari a Carles Puigdemont. El president de la Generalitat va defensar la gestió dels governs del seu predecessor subratllant que, segons aquest informe, els canvis en les puntuacions no afavorien cap empresa en particular i l’estudi va permetre incorporar millores a “una manera d’actuar que ultrapassa i és molt més exigent del que la mateixa llei obliga”. L’estudi, que va avançar El Periódico i que analitzava una trentena de contractes entre el 2011 i el 2015 seleccionats aleatòriament pel consell d’administració, concloïa que la “manca de criteris concrets” en la valoració tècnica deixaven un “ampli marge de subjectivitat” al tècnic avaluador. Per C’s i el PP, però, ERC va “tapar” la “corrupció” de Convergència. Els populars també van emplaçar Junqueras a demostrar que va entregar l’informe al jutjat del Vendrell que investiga el cas del 3%.

El vicepresident va assegurar dimarts que sempre han fet arribar “qualsevol dada rellevant” al jutjat instructor amb el coneixement del consell d’administració de l’empresa pública, on hi ha tots els secretaris generals dels departaments de la Generalitat i, per tant, amb el coneixement de tot l’executiu. En ser investigat pel cas del 3% l’octubre del 2015, el que havia estat director general d’Infraestructures.cat des del 2011, Josep Antoni Rosell, va ser apartat del càrrec . Després, amb l’arribada de Junqueras al departament, la Generalitat es va personar com a acusació particular en el cas.

Puigdemont va subratllar que l’informe d’Infraestructures.cat no es va començar amb l’arribada de Junqueras a la conselleria sinó que es va iniciar durant el darrer mandat de Mas, precisament l’octubre del 2015. El president de la Generalitat, a més, va posar en valor que a banda de complir amb la llei de contractes del sector públic, Infraestructures n’“ultrapassa” les exigències tant pel que fa als contractes majors com inferiors de dos milions d’euros. També va remarcar que la Generalitat va passar de la desena a la primera posició del rànquing de comunitats autònomes de Transparència Internacional entre el 2012 i el 2014.

“ERC és un xollo per a la corrupció de Convergència”, va sentenciar la cap de l’oposició i líder de C’s, Inés Arrimadas. Els d’Albert Rivera van demanar que Puigdemont comparegui per parlar d’aquest presumpte cas d’irregularitats i va acusar l’executiu d’“ocultar informació sobre contractes amanyats”. En la mateixa línia, el president català del PP, Xavier García Albiol, va acusar Puigdemont de no actuar tot i conèixer el que per al PP són “irregularitats”. A Junqueras li va veure una altra intencionalitat. “Tenia una clara voluntat d’amagar l’informe, segurament per treure la informació durant la campanya electoral i acabar de destrossar d’aquesta manera Convergència”, va deduir.

Agraeix els “sacrificis” dels nous consellers

Carles Puigdemont va agrair “la capacitat d’assumir compromisos i sacrificis” als nous consellers de la Presidència, Jordi Turull; d’Ensenyament, Clara Ponsatí; i d’Interior, Quim Forn; durant una compareixença al Parlament per explicar els canvis. El president, a més, va posar en valor l’obra de govern de Neus Munté, Meritxell Ruiz i Jordi Jané fent un extens repàs de la feina feta que va capitalitzar el gros del seu discurs. Puigdemont va mantenir que no tenia motius per cessar-los i va demanar respecte per les seves decisions personals. “Només puc fer que agrair-los el coratge que han tingut tots aquests mesos i aquests anys”, va insistir. C’s, però, no es creia que fossin decisions personals. “Com més ho expliquen, menys s’entenen els canvis”, va assenyalar el PSC. CSQP va assenyalar que els relleus només tancaven “en fals” la crisi de l’executiu. “No passa ni un dia que un membre del govern surti corrents”, va denunciar el PP. ”Feu els canvis que vulgueu però anem cap al referèndum”, va rematar la CUP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona