Política

Setge al procés sobiranista

Rajoy veu desactivada l’empara legal de l’1-O

Confia que ha paralitzat el referèndum recorrent contra la tramitació exprés i que qualsevol nou pas de Puigdemont ja és il·legal

El Constitucional fa una reunió extraordinària dilluns per suspendre la via de lectura única

El president espanyol no forçarà unes autonòmiques com insinuava Millo

En la partida d’escacs que juga amb el govern de Carles Puigdemont, Mariano Rajoy està convençut que marxa de vacances havent fet escac i mat al referèndum de l’1 d’octubre amb la desactivació d’una tramitació exprés al Parlament que ell veu com l’última empara legal que podia tenir la convocatòria. Amb el recurs presentat ahir al Tribunal Constitucional, que admetrà a tràmit dilluns a la tarda en una reunió extraordinària, Rajoy creu que posa fi a les urnes i que qualsevol nou pas de Puigdemont seria ja una il·legalitat o una desobediència oberta que no preveu. “La societat catalana necessita ser protegida d’un projecte radical i divisiu que se li intenta imposar a la brava. No hi haurà referèndum l’1 d’octubre”, va dir.

En la tradicional roda de premsa per fer balanç abans de l’aturada estival, Rajoy, gràcies a la celeritat del Consell d’Estat, que li va lliurar un dictamen favorable en un temps rècord de dotze hores, va poder comparèixer enarborant un nou recurs al TC que per a La Moncloa té aroma de definitiu. Per Rajoy, l’únic propòsit del nou reglament del Parlament que agilitza les lleis en lectura única era “aprovar per tràmit d’urgència i sense les més elementals garanties democràtiques les lleis amb què es pretén liquidar la sobirania nacional, la Constitució i el mateix Estatut”. “En un país democràtic, això no pot succeir”, va reblar.

L’endemà de l’1-O

En el combat contra les urnes, Rajoy sosté que té l’aval de Pedro Sánchez (PSOE) i d’Albert Rivera (Ciutadans), si bé ahir no els va telefonar. El canal comunicatiu està en mans de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que es vanta de tenir un ull en el dia a dia del Parlament gràcies al diàleg fluid amb Miquel Iceta (PSC) i Inés Arrimadas (C’s). Rajoy sí que admet que amb Sánchez i Rivera ha fet “una petita aproximació” sobre el guió a seguir l’endemà de l’1 d’octubre, en què el seu full de ruta serà “recuperar la normalitat i la moderació”.

Amb el recurs que el TC admetrà a tràmit dilluns i comportarà la suspensió automàtica del reglament parlamentari, el govern de Rajoy interpreta que guanya una treva fins al 15 d’agost, durant la qual Junts pel Sí i la CUP deixaran “adormides” les iniciatives per no incórrer en un acte il·lícit que, per exemple, es desencadenarà si la Mesa del Parlament admet a tràmit una nova llei de desconnexió. “Ara ja saben que tot preparatiu serà il·legal i això afecta consellers, funcionaris, empleats públics i empreses”, avisa un alt càrrec de La Moncloa. Aquesta font oferia un exemple de fins on arriba el zel estatal: “Si una empresa rep l’encàrrec de fer unes paperetes i no hi surt el nom dels partits sinó una altra cosa, doncs ja sap el que hi ha.” Rajoy, però, confessa no saber si la Generalitat ja té urnes o no, i el seu entorn admet que escolta “tot tipus de rumors”.

Si bé els ministres tenen l’ordre d’estar localitzables per reaccionar a un eventual nou pas del govern català a l’agost, Rajoy marxa la setmana que ve de vacances a Galícia i l’única cita a l’agenda és el despatx amb el rei Felip VI a Marivent el 7 d’agost. El Consell de Ministres es reunirà de nou el 25 d’agost.

“Cop d’estat jurídic”

El que Rajoy descarta és forçar la convocatòria d’eleccions autonòmiques per fer-les coincidir amb l’1-O i substituir les urnes d’un referèndum per les urnes ordinàries –com va insinuar el delegat Enric Millo–, perquè reconeix que és competència de Puigdemont. L’endemà que Foment del Treball denunciés que la tramitació exprés de l’1-O és “un cop d’estat jurídic”, Rajoy va agrair a la patronal catalana que faci sentir un missatge “noble, honorable i valent” que “ha de ser atès”.

LES FRASES

La societat catalana necessita ser protegida del projecte radical i divisiu que se li intenta imposar a la brava
No hi haurà cap referèndum l’1 d’octubre, perquè és il·legal
Mariano Rajoy
president espanyol

Tots firmen la llei del referèndum

Els 61 diputats de Junts pel Sí (JxSí) i els 10 de la CUP van signar individualment ahir la llei del referèndum al llarg del matí als despatxos dels grups al Parlament. La firma coral de tots els diputats electes independentistes de la llei que ha de permetre l’1-O es va produir, significativament, poc abans que el Consell de Ministres aprovés presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional contra el nou reglament que permet una tramitació exprés de les lleis en lectura única.

Després d’estampar les 71 firmes, la proposició de llei del referèndum sobre la independència, la norma que ha de donar paraigua legal a l’1-O, serà registrada dilluns al Parlament. Tot i la celeritat d’aquest tràmit, però, la llei quedarà guardada al calaix de la cambra catalana fins que s’obri el següent període de sessions, és a dir, a partir del 16 d’agost.

Tot i que tant el PSC com Ciutadans van reclamar que la Mesa es reuneixi dilluns per qualificar la recepció de la llei –el pas que Rajoy vigila com a il·lícit–, la proposta no va prosperar i la propera reunió serà del 16 d’agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Yolanda Díaz mostra “tot el suport a la decisió de Sánchez” i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián (ERC): “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona
eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona